Bosna i Hercegovina     | 01.02.2018. 13:47 |

Horowitz: BiH hitno potrebni uspješni primjeri procesuiranja korupcije

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 1.februara (FENA) - Evropska unija očekuje konkretna djela kada je u pitanju vladavina zakona u Bosni i Hercegovini - ukazala je danas u Banjoj Luci Michaella Matuella, šefica Odjela za BiH i Albaniju pri Generalnoj direkciji za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske komisije.

Naglasila je da sve nadležne institucije treba da rade na tom pitanju.

-Vladavina prava je u središtu procesa pristupanja neke zemlje Evropskoj uniji i zbog toga je uloga sudija i tužilaca velika u smislu rezultata i odgovrnosti koje treba da postignu kako za dobrobit građana BiH, tako i kontekstu pristupanja zemlje Uniji - rekla je Matuella novinarima.

Ukazala je i na brojne izazove koje treba riješiti kako bi bh. pravosuđe bilo nezavisno i profesionalno te kako bi se proveo Akcioni plan za provođenje mjera povodom odluka Ustavnog suda BiH o kršenju prava na suđenje u razumnom roku te zaključci Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost (SPP) iz 2016. i 2017. godine.

-Postignut je odeđeni napredak i BiH se nalazi u ključnom trenutku, jer čeka mišljenja o zahtjevu za članstvo u EU, a sve će ovo biti reflektovano u mišljenju koje će Komisija dati - dodala je Matuella.

I zamjenik ambasadorice SAD u BiH Paul Horowitz je u svom govoru na konferenciji "Pravosuđe - trenutno stanje i perspektiva s akcentom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala", ukazao da je broj predmeta s visokopozicionim zvaničnicima, koji su uspješno procesuirani u BiH, razočaravajuće nizak.

-Taj broj će nastaviti da pada, ukoliko se poilitičarima dozvoli da ovladaju ili vrše uticaj na pravosuđe – rekao je Horowitz i naglasio da su hitno potrebni uspješni primjeri procesuiranja predmeta korupcije, organiziranog i privrednog kriminala.

Ponovio je da se takvim djelovanjem i procesuiranjem visokopozicionih službenika mora da poruči da – niko nije iznad zakona.

Horowitz je ukazao i da su ključ za borbu protiv korupcije sudije i tužioci, odnosno njihova stručnost, profesionalizam i integritet.

-SAD su i dalje veoma zabrinute zbog političkog uticaja koji je široko rasporostranjen unutar svake pore pravosuđa BiH. Zbog toga, SAD zajedno s građanima BiH rade na otklanjanju ovog negativnog uticaja - naglasio je on.

Dvodnevnu konferenciju je organizovalo Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), u saradnji s Uredom Specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) i Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).

Riječ je o trećoj godišnjoj konferenciji na temu reforme pravosudnog sistema, koju VSTVBiH organizuje u saradnji s EUSR-om i USAID-om.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta