Ekonomija     | 01.02.2018. 13:49 |

Šarović - Hagelberg: Za razvojne projekte 16 miliona eura

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. februara (FENA) - Na današnjem sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića s ambasadorom Švedske u BiH Andersom Hagelbergom istaknuto je da će Švedska u ovoj godini u razvojne projekte u Bosni i Hercegovini uložiti 16 miliona eura donatorskih sredstava, a fokus je na projektima u oblasti poljoprivrede i privrede, razvoja malih i srednjih preduzeća, te zaštite okoline.

Naglašeno je da je Bosna i Hercegovina treća zemlja u Evropi po zagađenosti vazduha, te da je to zagađenje jedan od najvećih problema kojem će u narednom periodu biti i posvećana najveća pažnja.

Ambasador je naveo da u Bosni i Hercegovini od posljedica zagađenosti vazduha godišnje umre oko 9.000 ljudi, a u Švedskoj 40, što dovoljno govori o ozbiljnosti situacije i potrebi hitnog djelovanja kroz već započete projekte.

Obostrano je iskazana spremnost za nastavak saradnje na dugoročnom projektu Švedske agencija za zaštitu životne sredine, kojim će biti ojačani kapaciteti za poboljšanje procjene kvaliteta vazduha, te njegovog monitoringa i upravljanja, a u saradnji sa relevantnim ministarstvima i institucijama.

Hagelberg je najavio ulaganja i angažman i u drugim značajnim projektima, posebno u oblasti poljoprivrede i ekonomije, a radi sveobuhvatne podrške EU integracijama Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Finska i Švedska traže da EU proširi sankcije Rusiji

Švedska ministrica evropskih poslova dolazi u službenu posjetu BiH

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo