Kultura     | 31.01.2018. 20:43 |

Promovirana knjiga "Badžije - pobožne muslimanke" Sabine Voloder - Strinić

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 31.januara (FENA) - Promocija knjige "Badžije-pobožne muslimanke" autorice Sabine Voloder - Strinić, održana je u amfiteatru Gazi Husrev - begove medrese  u Sarajevu i ovo je prva autorska knjiga koja predstavlja zbir novinarsko-istraživačkog rada o temi žene-sufije.

Kako je kazala autorica, petogodišnji uporni rad koji je obuhvatio 54 knjiške jedinice i 22 sagovornika, bezbroj poučnih razgovora i prikupljanja savjeta i sugestija od eminentnih profesora i alima, zaokružen je u vidu knjige pod naslovom Badžije-pobožne muslimanke.

 - Jezik ove knjige je isti onakav kakve su žene o kojima pišem, jednostavan, pitak, jezik prilagođen za svakog čitaoca. Pišem o hazreti Amini, hazreti Hatidži, hazreti Fatimi, o ženama čiji je iman, vjera nemjerljiv, ženama koje su dan i noć provodile u ibadetu. Postavlja se pitanje gdje smo mi u svemu tome, kako bi se mi ponijele u određenim situacijama. Osim historijskog aspekta, moralni, odgojni dio predstavlja posebne vrijednote ove knjige - kazala je Voloder-Strinić.

Istakla je da je ta knjiga, koja govori o pobožnim muslimankama, pisana sa mnogo sabura, entuzijazma i ljubavi.

O bosanskohercegovačkim pobožnim ženama-sufijama, do sada se nije ništa posebno pisalo.

 - Željela sam da kroz pisanu formu odam poseban značaj ovim ženama čija će imena, životi, rad i trud ostati na ovakav način zabilježeni i upamćeni. To su žene koje su pored toga što su bile kćerke, supruge i majke, bile uzorne u mjestima gdje su živjele, isticale se po svom ahlaku (moral, lijepo ponašanje), mudrosti, znanju i spremnosti da pomognu i savjetuju – naglasila je.

Promotor Elvir Musić kazao je da će rukopis knjige dobro doći mnogima jer je riječ o opsežnom i temeljitom djelu pisanom jezikom prijemčivim za običnog čitaoca, ali i za istraživače i akademsku zajednicu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Općoj bolnici promovirana knjiga angiologa dr. Alme Kulenović

Knjiga 'Dani Ahdname' koja govori o slobodi vjere promovirana u Sarajevu

Promocija knjige "Bosna i Hercegovina u žiži nezavršenih ratova"Zije Dizdarevića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo