Regija     | 31.01.2018. 17:03 |

Negirano upoređivanje Srbije s nacističkom Njemačkom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31.januara (FENA) - Odbrana Jovice Stanišića je danas u Haagu, pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove, osporavala vjerodostojnost vještaka optužbe za istoriju Roberta Donije, sugerišući da je uporedio vlasti Srbije s nacističkom Njemačkom.

Branilac Wayne Jordash predočio je da je Donia bio među potpisnicima pisma povodom procesa u kojem je BiH tužila Srbiju zbog genocida počinjenog tokom rata, prenosi BIRN.

U pismu, kako je citirao Jordash, potpisnici su ocijenili da je to što je sud dozvolio Srbiji da mu uskrati zapisnike sa sjednica Vrhovnog savjeta odbrane isto kao kada bi sud u Nürnbergu dozvolio nacističkoj Njemačkoj da mu uskrati pristup dokazima.

Donia je negirao da je vlasti Srbije uporedio s nacističkom Njemačkom i da je to ikad bilo njegovo mišljenje.

Odgovarajući na pitanja Jordasha, Stanišićevog branioca, američki istoričar je kazao da je, “na neki način, Srbija odgovorna za genocid u Srebrenici”.

Međunarodni sud pravde je 2007. godine presudio da Srbija nije spriječila genocid u Srebrenici, koji je počinila Vojska Republike Srpske (VRS).

Svoj stav Donia je obrazložio tvrdnjom da je postojala “obimna umiješanost političke i vojne elite Srbije u planove koji su doveli do genocida u Srebrenici”.

Vještak Donia je rekao i da je tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića smatrao odgovornim za ratne zločine u BiH.

Na primjedbu Stanišićevog branioca da je Milošević, nasuprot liderima Republike Srpske (RS), zagovarao prihvatanje Vance - Owenovog mirovnog plana 1993. godine, Donia je uzvratio da je to tačno, ali da je predsjednik Srbije i poslije toga “vjerno podržavao strateške ratne ciljeve RS-a i pomagao Srbima da nastave borbu”.

Kao najvažnije među tim ciljevima, svjedok je naveo razdvajanje Srba od Hrvata i Muslimana, uklanjanje granice među Srbima na Drini i podjelu Sarajeva.

Jordash je sugerisao da se Milošević suprotstavljao zločinima, a Donia je dodao da je predsjednik Srbije “ohrabrivao” Srbe da nastave rat i snabdijevao ih oružjem.

Stanišićev branilac ustvrdio je i da u zapisnicima sa sjednica Skupštine RS-a, Vrhovnog savjeta odbrane Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) i drugim dokumentima koje je Donia analizirao, nema ni riječi o “Velikoj Srbiji” kao ratnom cilju.

Upitan da li je i ujedinjenje svih srpskih zemalja bilo takav tabu, Donia je odgovorio da je  vremenom “prevagnula ideja da bi trebalo da postoje odvojeni srpski entiteti” kao što su RS, Republika Srpska Krajina (RSK), Srbija i Crna Gora.

Unakrsno ispitivanje vještaka optužbe za istoriju, odbrana Stanišića nastaviće sutra.

Stanišića, koji je od 1992. bio šef Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, i njegovog pomoćnika Simatovića optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH.

U četiri tačke optuženi su za zločine protiv čovječnosti, a po petoj za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, tokom sprovođenja udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana sa velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vodič za medijsko izvještavanje o ratnom seksualnom i rodno zasnovanom nasilju

Policajci koji su u Osmacima pretukli maloljetnika negirali krivnju

Tranzicijska pravda jedan od prioriteta na putu BiH prema EU (VIDEO)

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'