Svijet     | 31.01.2018. 16:42 |

May tvrdi da će parlamentu dati "primjerenu analizu" prije glasanja o Brexitu

FENA Internet

WUHAN, 31. januara (FENA) - Britanska premijerka Theresa May izjavila je u srijedu da će poslanicima biti pružena analiza o bilo kakvom sporazumu o Brexitu prije nego što bude zatraženo od njih da ga odobre, odbacujući navode iz dokumenta koji je procurio u javnosti u kome se tvrdi da će ekonomija pretrpjeti štete u bilo kom scenariju odlaska.

Buzzfeed News javio je u ponedjeljak da će se ekonomska situacija u Britaniji pogoršati bez obzira na to da li će napustiti Evropsku uniju sa sporazumom o slobodnoj trgovini, pristupu jedinstvenom tržištu, ili bez bilo kakvog sporazuma, pozivajući se na vladinu analizu. 

May je, međutim kazala da je taj izvještaj "selektivno tumačenje preliminarne analize, koju ministri još nisu prihvatili".

Kazala je da će poslanicima biti proslijeđena analiza aktuelnog sporazuma koji Britanija postigne s Evropskom unijom, uoči glasanja koje će im omogućiti da prihvate ili odbiju dogovoreno rješenje.

- Kada dođe vrijeme da parlament glasa o konačnom sporazumu, mi ćemo osigurati da poslanici dobiju primjerenu analizu o kojoj će biti potpuno obaviješteni, koja će biti osnova za njegovu procjenu - izjavila je May novinarima koji su putovali s njom tokom trgovinske turneje po Kini.

Parlamentarno glasanje potencijalno je žarišna tačka procesa Brexita. Nikakav datum glasanja nije zakazan, ali će se ono održati nakon što odredbe sporazuma o konačnom razlazu budu dogovorene.

May je kazala da bi bilo pogrešno javno objavljivati svaku zvaničnu analizu dok odredbe sporazuma ne budu poznate, djelimično i zbog toga što bi to moglo prejudicirati pregovore, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ambasada Rusije u BiH - Pozivamo strane u BiH da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup

Ambasada Rusije u BiH - Christian Schmidt nije legitiman visoki predstavnik u BiH

Guterres: Svijetu je potreban kompromis

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'