Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 31.01.2018. 13:57 |

Poslanici Predstavničkog doma PSBiH o Izbornom zakonu BiH

FENA

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Špirić ponovio je stav SNSD-a da podržavaju prijedlog Izbornog zakona BiH za koji se zalaže Hrvatski narodni sabor (HNS), jer, kako je rekao, djelimično rješava poziciju Srba u Federaciji BiH koji nisu konstitutivni od Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Taj prijedlog, istakao je, ne rješava spomenuti problem u cjelosti, međutim ipak predstavlja pomak, dok prijedlog Stranke demokratske akcije (SDA) to ne čini.

- Ne glasamo mi za to zbog Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), iako se oni žale na nekonstitutivnost i objektivno na neravnopravnost, nego to činimo da bi popravili položaj Srba koji žive u FBiH - kazao je Špirić novinarima u Sarajevu.

Predsjedavajuća Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević podvukla je da će Savez za promjene biti protiv oba prijedloga Izbornog zakona, onog koji je predstavila SDA te prijedloga HDZ-a.

- Jasno smo rekli da Izborni zakon mora biti plod dogovora i partnera u Federaciji BiH i sve ono što nije u suprotnosti s interesima srpskog naroda i Republike Srpske, mi ćemo podržati. Nećemo da učestvujemo u bilo kakvom preglasavanju dva naroda protiv trećeg, jer to nikada nije donijelo dobro ovoj zemlji - naglasila je i uputila apel političkim faktorima u FBiH da riješe konstitutivnost Srba u četiri kantona s hrvatskom većinom.

Poslanik Demokratske fronte (DF) Damir Bećirović mišljenja je da, kada je u pitanju Izborni zakon, dolazi do sudara koncepta podijeljene i koncepta građanske države.

- Sada trebamo odlučiti da li želimo podijeljenu državu iz koje će ljudi bježati ili državu koja će biti uređena poput razvijenih evropskih država - kazao je.

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović (SDA) izrazio je očekivanje da će prijedlog Izbornog zakona koji je iznijela ova stranka biti prihvaćen na današnjoj sjednici Predstavničkog doma u prvom čitanju te da će prijedlog HDZ-a biti odbijen.

On smatra da prijedlog SDA trebao biti prihvaćen jer udovoljava standardima iz odluka Evropskog suda za ljudska prava, standardima Ustava FBiH te standardima odluka Ustavnog suda BiH.

- Međutim, treba učiniti sve u BiH kako bismo do dana objave održavanja izbora imali izmijenjen Izborni zakon, koji je bar minimalno dopunjen odredbama koje je Ustavni sud BiH stavio na snagu - istakao je. 

Ukoliko se to ne dogodi, zakjučio je Džaferović, međunarodna zajednica, prvenstveno OHR, mora reagirati, jer su obavezni da inetrveniraju u ovakvim situacijama. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana