Bosna i Hercegovina     | 31.01.2018. 10:49 |

Podrška aktivnostima koje doprinose pravilnom socijalnom razvoju djece

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Aktivnosti iz oblasti prevencije kriminaliteta u sklopu Projekta „Jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa u Bosni i Hercegovini“ s učenicima šestih razreda u Kantonu Sarajevo realizuje Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine u saradnji s Federalnom upravom policije, Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Na sastanaku, koji je održan jučer, prezentovana je informacija o realiziranim sadržajima iz oblasti prevencije kriminaliteta u svim osnovnim školama na području općine Novi Grad, te je predstavljen plan nastavka aktivnosti u ostalim općinama Kantona Sarajevo.

Najavljeno je da će policijski službenici u saradnji s pripadnicima specijalnih jedinica učenike informisati na koji način će prevenirati neprihvatljive oblike ponašanja i kroz edukaciju nastojati ojačati povjerenje naših učenika u institucije sistema.

Također, bit će predstavljen i rad službenog policijskog psa, koji je obučen da traga i otkriva skrivene predmete, a sve s namjerom da se kod džaka razvije svijest da se neprihvatljivi oblici ponašanja ne isplate i da loša djela uvijek budu otkrivena.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović istakao je kako je vrlo važno da te aktivnosti postanu dio sistemskog rješenja u prevenciji kriminaliteta i obećao da će nakon pilot faze ovog projekta one biti integrisane i u nastavni plan i program.

- Spremni smo podržati sve aktivnosti koje doprinose pravilnom socijalnom razvoju djece i utječu na razvijanje i učvršćivanje prosocijalnih oblika ponašanja - najavio je Kazazović, te dodao kako je posebno važan multisektorski pristup u prevenciji kriminaliteta.

Predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine zahvalili su se partnerima na saradnji i podršci, te informisali prisutne da će nakon realizacije pilot faze projekta u Kantonu Sarajevo iste aktivnosti biti realizirane u ostalim kantonima Federacije BiH i u Republici Srpskoj, saopćeno je iz Press služba KS-a.  

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana