Bosna i Hercegovina     | 31.01.2018. 09:56 |

Operativni komandant operacije 'Althea' posjetio GK EUFOR-a u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Osoba koja ima najveću odgovornost za operaciju „Althea“ pred EU-om i NATO-om, operativni komandant operacije EUFOR-a „Althea“ i zamjenik vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu (NATO), general sir James Everard KCB CBE, boravio je u rutinskoj radnoj posjeti GK EUFOR-a u Sarajevu od 29. do 30. januara.

Svrha posjete bila je razgovor o podršci koju EUFOR pruža BiH pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

On je razgovarao i sa specijalnim predstavnikom EU i šefom Delegacije EU ambasadorom Lars-Gunnarom Wigemarkom i načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (OS BiH) generalom Antom Jelečem. General Everard je također razgovarao s predmetnim stručnjacima i višim vojnim osobljem EUFOR-a o ključnim aspektima budućnosti misije EUFOR-a u BiH.

U GK EUFOR-a dočekao ga je komandant EUFOR-a generalmajor Anton Waldner, uz počasnu jedinicu koju su činili pripadnici Višenacionalnog bataljona (MNBN).

Višenacionalni bataljon predstavlja rezervne snage EUFOR-a u zoni operacije, a kao operativni komandant general Everard može angažirati dodatne rezervne snage i rasporediti ih u ovaj bataljon prema Sporazumu ¨Berlin plus¨, ako to iziskuje sigurnosna situacija u BiH. Sporazum ¨Berlin plus¨ omogućava EU da u svojim mirovnim operacijama koristi vojne kapacitete i rezervne snage NATO-a, on je jedinstven i odnosi se samo na operaciju ¨Althea¨. 

I dok je raspoređivanje rezervnih snaga EUFOR-a u BiH u sklopu godišnje vježbe ¨Brzi odgovor¨ prilika za EUFOR, Oružane snage i organe za sprovođenje zakona BiH za zajedničku obuku, u središtu te posjete bila je dugoročna pomoć obuci koju pružaju EUFOR i zemlje članice EU i NATO-a.

Odjel EUFOR-a za osposobljavanje i obuku pruža OSBiH vojnu stručnu i tehničku pomoć iz raznih oblasti obuke, a prošle godine samo neke od njih bile su rastavljanje viškova, operacije pružanja pomoći pri prirodnim katastorfama i nesrećama i sigurnost letenja.

Zajedničke radne grupe prate razvoj OSBiH na putu prema samoodrživosti.

Na sastanku generala Everarda, Jeleča i Waldnera, suglašeno je da su vježbe obuke koje su izvedene proteklih mjeseci s Odjelom za osposobljavanje i obuku i Višenacionalnim bataljonom EUFOR-a bile veoma korisne za OSBiH. Takav oblik obuke je samo dio uloge EUFOR-a.

Tokom posjete, general Everard je razgovarao i o drugim dijelovima mandata EUFOR-a u skladu sa Općim okvirnim sprazumom za mir, koji uključuju pomoć EUFOR-a u vezi sa Glavnim planom za municiju, oružje i minskoeksplozivna sredstva, podršku deminiranju u BiH i opredjeljenje za rodnu jednakost.

Sve te oblasti, kao i podrška EUFOR-a sigurnom i stabilnom okruženju, su dio sveobuhvatnog pristupa Evropske unije BiH na njenom putu ka evropskoj budućnosti, saopćeno je iz EUFOR-a. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Zapovjednik EUFOR-a kod gradonačelnika Brčkog

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo