Bosna i Hercegovina     | 30.01.2018. 14:52 |

Organizirati konferenciju o nedostacima rodne komponente u Ustavu BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Povjerenstvo za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojilo je Šesto periodično izvješće BiH o provedbi Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena (2013. - 2016.).

Na današnjoj sjednici je zaključeno da je potrebno Povjerenstvu dostaviti preporuke koje Komitet za eliminaciju diskriminacije žena (UN CEDAW Komitet) uputi BiH nakon razmatranja Šestog periodičnog izvješća.

Usvojeno je i Završno izvješće o provedbi Akcijskog plana za implementaciju UN Rezolucije 1325 "Žene, mir, sigurnost" u BiH od 2014. do 2017. godine.

Razmatrajući zaključke s okruglog stola nazvanog "Rodni aspekti rane memorijalizacije u BiH", Povjerenstvo je odlučilo da će, s nevladinim organizacijama, ubuduće sudjelovati u obilježavanju 8. decembra - Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH.

Primljena je k znanju Informacija s tematske sjednice o ulozi istraživanja u izradi politika u rodnoj ravnopravnosti kao i Informacija s tematske sjednice o temi "Kako do rodno odgovornog proračuna: uloga parlamenata".

Na sjednici je prihvaćen prijedlog Helsinškog parlamenta građana Banja Luke za zajedničko organiziranje konferencije na kojoj će se razgovarati o Ustavu BiH i nedostacima rodne komponente u Ustavu BiH, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Smajić u Prištini učestvovao na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

Odbor za žalbe građana PSBiH razmatrao tri žalbe, nije utvrdio nepravilnosti ni povrede zakona  

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta