Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 30.01.2018. 14:51 |

Saudijske vlasti zaplijenile 100 milijardi dolara u antikorupcijskoj akciji

FENA Internet

RIYADH, 30. januara (FENA) – Saudijska Arabija je dogovorila zaplijenu više od 100 milijardi dolara u antikorupcionoj akciji koja je provedena protiv poslovnih ljudi i zvaničnika, protekla dva mjeseca, saopćilo je državno tužilaštvo, prenosi Reuters.

- Procjenjena vrijednost postignutih nagodbi za vraćanje sredstava državi je 106 milijardi dolara, a u to su uključene različite vrste vrijednosti od nekretnina, kompanija, dionica do gotovog novca – rekao je glavni tužitelj Sheikh Saud Al Mojeb. Veliki iznos zaplijene će ojačati državnu vlast koja je trpila posljedice zbog niske cijene nafte.

Ovo je i velika politička pobjeda prijestolonasljednika princa Mohammed bin Salman, koji je pokrenuo akciju protiv nekih od najbogatijih Saudijaca optužujući ih za pranje novca, korupciju i kriminal. Većina ih je bila ispitivana u hotelu Ritz-Carlton, nakon čega su uglavnom prihvatali nagodbu uz vraćanje dijela atronomskih zarada. Pod istragom je bilo 381 osoba, a 56 ih je odbilo nagodbu i još uvijek su u pritvoru, a neki će završiti na sudu. Više od 100 ih je već oslobođeno među kojima i milijarder i investitor princ Alwaleed bin Talal.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Saudijska Arabija objavila da će Ramazanski bajram početi u srijedu

Bin Salman: Neophodan dijalog između Indije i Pakistana

Košarac i ambasador Saudijske Arabije o jačanju privredne saradnje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'