Sport     | 30.01.2018. 13:03 |

Predstavljen olimpijski tim Bosne i Hercegovine (VIDEO)

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Olimpijski tim Bosne i Hercegovine, koji će na predstojećim zimskim olimpijskim igrama od 9. do 25. februara u južnokorejskom Pyoengchangu braniti boje naše zemlje, predstavljen je danas u Sarajevu. BiH će na olimpijadi imati četiri predstavnika u alpskom skijanju i skijaškom trčanju.

U alpskom skijanju Boje Bosne i Hercegovine branit će Elvedina Muzaferija, koja će se takmičiti u svim disciplinama i Emir Lokmić u slalomu i veleslalomu, dok će Mladen Plakalović i Tanja Karišik nastupiti u skijaškom tračanju. 

Njih će predvoditi treneri Tomislav Lopatić, Dragan Jeftović, Rejmon Horo i Nedžad Mirojević.

Tanji Karišik bit će to treći nastup na olimpijadi, a nordijska skijašica naglašava da je put do olimpijade u Pyeongchangu bio veoma težak.

- Put do olimpijskih igara je bio veoma težak i iscrpljujući. Imali smo mnogo takmičenja, uz svakodnevne treninge, ali uspjeli smo ostvariti normu za olimpijske igre. Ne bih unaprijed ništa govorila o očekivanjima i rezultatima, jer poznato je da na olimpijadi nastupaju najbolji od najboljih - kazala je Karišik koja će nastupiti u skijaškom trčanju 10 kilometara slobodnim stilom. 

Naglašava da je u ovoj sezoni postigla jedan od svojih najboljih rezultata, što je odličan uvod za olimpijske igre, te da će u Južnoj Koreji dati maksimum da ostvari što bolji plasman.

Mladen Plakalović također je učestvovao na dvije olimpijade, a normu za Pyeongchang ostvario je prošle godine. Kako je kazao, u ovoj godini je trenirao na vrhunskom nivou i nada se dobrom rezultatu.

- Iako se u posljednje vrijeme zbog nekih drugih obaveza nisam mogao treningu posvetiti koliko sam navikao, u Pyeongchang putujem u dobroj formi i potrudit ću se da ostvarim što bolji rezultat - rekao je Plakalović koji će nastupiti u skijaškom trčanju na 15 kilometara slobodnim stilom.

Mlada bh. alpska skijašica Elvedina Muzaferija na olimpiskim igrama će nastupiti prvi put. Članica Ski kluba Zenica nastupit će u pet disciplina, a nada se plasmanu među najboljih 30 takmičarki u kombinaciji i slalomu.

- Vidjet ćemo kakva će biti konkurencija, a s obzirom na to da su mi ovo prve olimpijske igre očekujem da ću imati tremu. Ipak, nadam se da ću ispuniti svoj cilj - objašnjava 18-godišnja skijašica.

Emir Lokmić, 21-godišnji olimpijac i član Ski kluba Željezničar iz Sarajeva, predstavljat će BiH u slalomu i veleslalomu. Ovaj perspektivni alpski skijaš zadovoljan je sezonom i pripremama.

- Pripreme za olimpijadu su protekle dobro, kao i cijela sezona. Nadam se plasmanu među najboljih trideset u slalomu, što je odličan rezultat u skijanju - podvukao je Lokmić.   

Po riječima predsjednika OKBiH Marijana Kvesića delegacija BiH u u Južnu Koreju putuje 4. februara. Pored sportista i njihovih personalnih trenera, uz šefa misije i administraciju naš tim bi ukupno trebao brojati do 15 članova.

- Kao olimpijski odbor uspjeli smo obezbijediti deset stipendija za naše sportaše u visini 800 dolara. Nadamo se da će oni dati sve od sebe da na olimpijadi postignu svoje najbolje rezultate, a sigurni smo da će na dostojanstven način predtaviti BiH – rekao je Kvesić.   

Izvršni odbor OKBiH na sjednici 31. januara odredit će ko će od sportaša nositi zastavu BiH.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1403

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1yJQMlwBVpZ8DyIfrLjf085jV8OM7VWTs?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Generacije vrhunskih sportista BiH razmijenile iskustva na Prvom forumu sportista OK BiH

Delegacija Svjetske taekwondo federacije posjetila OK BiH

OK BiH obezbijedio stipendije za deset bh. olimpijskih nada (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo