Najave     | 30.01.2018. 13:30 |

U Sarajevu seminar o inkluziji Roma u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Delegacija Evropske unije/Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, organizuje sutra u Sarajevu seminar o inkluziji Roma u Bosni i Hercegovini.

Seminar će pružiti priliku da bude sagledan ostvareni napredak u pogledu provedbe dogovorenih operativnih zaključaka s posljednjeg seminara o inkluziji Roma koji je održan u junu 2015., kao i za razgovor o konkretnim mjerama za cilj poboljšanje socijalne inkluzije Roma u BiH.

Rasprava će biti fokusirana na međusektorska pitanja i upis u matične knjige, stambeno zbrinjavanje, obrazovanje, zapošljavanje, socijalna pitanja i zdravstvena zaštita.

Seminarom će kopredsjedavati savjetnica za romska pitanja pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) Marta Garcia Fidalgo i ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

U uvodnom dijelu prisutnima će se obratiti i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark, predsjedavajući Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH Mujo Fafulić i voditelj tima projekta za integraciju Roma 2020 pri Vijeću za regionalnu saradnju (RCC) Orhan Husein.

Na seminaru će učestvovati i predstavnici lokalnih vlasti, te nevladinih i međunarodnih organizacija, najavljeno je iz Delegacije EU u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Gračanici održan seminar o HACCP sistemu sigurnosti hrane

USAID prepoznao nove partnere u lokalnim zajednicama za saradnju s dijasporom

Održan međunarodni seminar tajlandskog boksa u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo