Svijet     | 29.01.2018. 16:51 |

Rumunija bi danas mogla dobiti prvu ženu na čelu vlade

FENA Internet

BUKUREŠT, 29. januara (FENA) - Žena za koju se očekuje da postane prva rumunska premijerka i treći šef vlade u godinu dana, obećala je, uoči glasanja u parlamentu, da će povisiti plate i smanjiti birokratiju.

Očekuje se da Viorica Dancila (54) dobije dovoljan broj glasova kako bi predvodila ljevičarsku vladu koja se suočava s protestima u zemlji i kritikama iz Evropske unije zbog zakonodavstva koje je usvojila i za koje kritičari tvrde da će otežati krivični progon korupcije na visokim nivoima vlasti.

Dancila je izrazila podršku prijedlozima koji uključuju zabranu korištenja audio i video snimaka u krivičnim procesima. Ona je članica Evropskog parlamenta i bila je relativno nepoznata ličnost u unutrašnjoj politici do ovog mjeseca.

Ostali aspekti kontroverznih prijedloga uključuju ličnu odgovornost sudaca za pogrešne presude i pravo na traženje finansijskih obeštećenja od njih, te izostavljanje predsjednika iz procesa imenovanja i odbijanja ključnih tužilaca.

Dancila će vjerovatno djelovati kao administrator, jer o politici vlade odlučuje moćni predsjednik Socijaldemokratske stranke Liviu Dragnea, koji ne može biti premijer zbog presude o namještanju izbora.

Sud je zamrznuo Dragneina sredstva u novembru zbog optužbe da je pronevjerio novac EU. On negira da je učinio bilo šta protuzakonito.

Dancilu je izviždala manja grupa demonstranata dok je pristizala u parlament na glasanje.

- Cilj mog mandata je da Rumunija u 2020. bude u gornjoj polovini najsnažnijih ekonomija EU, tako da mladi više ne napuštaju Rumuniju i da oni koji su je napustili žele da se vrate - poručila je Dancila poslanicima.

Dancila je obećala da će njena vlada smanjiti birokratiju, povisiti plate i izgraditi stotine kilometara novih autoputeva i željezničkih linija do 2020. godine.

Ukupno 27 ministara, od kojih su neki i sami pod istragom zbog korupcije, pojavilo se pred parlamentarnom komisijom uoči glasanja.

Jedan od četvorice zamjenika premijera, Paul Stanescu, suočen je s istragom zbog ilegalnog finansiranja nogometnog kluba, dok je bivša ministrica za evropske fondove, Rovana Plumb, pod istragom zbog ilegalnog transfera zemljišta, prenosi AP.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Istraživanje IDEA - Glasači u brojnim zemljama nemaju povjerenje u demokratske institucije

Bugarska i Rumunija priključile se 'zračnom i morskom' Šengenu

Više od polovine građana Crne Gore vjeruje da se za glasanje dobiva novac - istraživanje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'