Kultura     | 29.01.2018. 16:33 |

Znanstvenci razvili minijaturnog robota koji bi mogao spašavat živote

FENA Mladenka Krilic

STUTTGART, 29. siječnja (FENA) - Tim znanstvenika s Instituta Max Planck u Stuttgartu je razvio gumenog, malenog robota koji svojim izgledom, ali i kretanjem, podsjeća na crva, a vjeruju kako će ga moći koristiti u medicinske svrhe.

Robot, koji je manji od novčića, izrađen je od mekane gumene tvari s magnetskim česticama. Znanstvenici koriste magnetsko polje koje im omogućava kontrolu načina na koji se robot kreće. 

Znanstvenici su rekli kako su bili inspirirani stvorenjima poput meduza i gusjenica te drugih mekanih životinja pri stvaranju mini robota.

Ovaj "crvobot" čini nevjerojatne stvari: skače, puže i pliva, a zahvaljujući svojoj glatkoj površini može zaobilaziti mišiće i organe u tijelu. Mogao bi i putovati žilama da otpusti lijek na potrebno mjesto. Robusna i savitljiva struktura mu omogućuje da se kreće i u mokrom i suhom okruženju.

Čak i sa svime time što može, Metin Siddi, koji je i vodio studiju, izjavio je da ga još uvijek smatraju "minimalističkim robotom". 

Metin Siddi još tvrdi i kako je robot sasvim dovoljno malen da bismo ga bez problema mogli progutati i izbaciti uriniranjem. Čak bi, u nekim slučajevima, imao mogućnost biti ubrizgan u krvožilni sustav da što prije dođe do područja kojemu je lijek potreban.

Za mnoge ljude, ideja da jedan ovakav robot dostavlja lijekove unutar tijela, može biti, u najmanju ruku, nelagodna. Svejedno, može ga se lako pronaći i pomoću ultrazvuka,  navodi se u časopisu Nature.  

Metin Siddi je dodao i kako marljivo rade na prototipu još jednog manjeg robota, ali i na jednoj biorazgradivoj verziji. Takva verzija robota bi se, pak, nakon uspješno obavljenog zadatka – jednostavno razgradila u samom tijelu bez ikakvih problema, prenose mediji.

 

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Ljudi sve manje vjeruju tradicionalnim medijima, više se okreću društvenim mrežama

Tomislavgrad: Arheolozi provode dodatna istraživanja u blizini gradskog groblja Karaula

Covid-19 i teorije zavjere: 50 posto ispitanih u Hrvatskoj smatra da se preuveličava smrtnost

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom