Sport     | 29.01.2018. 16:17 |

Đonlagić: Status sporta mora biti neupitan

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 29. januara (FENA) - Poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mirsad Đonlagić pozvao je poslanike da podrže izmjene Zakona o sportu kako bi se riješio status sporta u BiH.

- Već u srijedu na državnom parlamentu imamo priliku da iskažemo spremnost i pošaljemo poruku mladim ljudima da ostanu u ovoj zemlji u kojoj ima perspektive i za one koji se žele baviti sportom - poručio je  Đonlagić nakon današnjeg susreta s predstavnicima Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta BiH, te s predstavnicima nekoliko krovnih sportskih saveza BiH o finansiranju i izmjenama Zakona o sportu BiH. 

Istakao je da će glasanje za izmjene tog zakona biti najbolji izraz želje i spremnosti da se pomogne i pruži prilika mladim ljudima u sportu.

- BiH je potrebno pozitivnih rezultata koji u svijetu odjekuju kao senzacija. Status sporta mora biti neupitan - potcrtao je Đonlagić.

Naveo je da je odnos države prema sportu neprihvatljiv i nedovoljan.

Sa današnjeg sastanka ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović je poručio da  treba mnogo više izdvajati za saveze koji su registrovani na državnom nivou.

- Danas 50 posto finansija ide savezima a drugih 50 posto klubovima. Smatramo da savezi trebaju imati veća sredstva koja bi trebala biti stalna kako bi oni na vrijeme mogli planirati svoje aktivnosti. Savezi i komiteti još ne znaju koja finansijska sredstva mogu očekivati u ovoj godini - rekao je Osmanović. 

Pozvao je ministre na entitetskom i kantonalnom nivou da se izbore da u rebalansima budžeta za 2018. godinu shvate težinu problema s kojima se susreću sportisti i savezi, te pronađu mogućnosti većih izdvajanja za sportske aktivnosti.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Đonlagić - Predsjedništvo DF-a danas nije odlučivalo o eventualnim koalicionim partnerstvima

Đonlagić: Iz Schmidtovog izlaganja proizilazi da reakcija OHR-a nije nemoguća (VIDEO)

Saopćenje šefa Kluba zastupnika DF-a Dženana Đonlagića u ZDPSBiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta