Bosna i Hercegovina     | 29.01.2018. 15:01 |

Malkoč: Borački registar će dobiti svrhu s podacima iz općina i kantona (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 29. januara (FENA) - Ministar za pitanja boraca Unsko-sanskog kantona Dževad Malkoč kazao je da će registar boračko-invalidske zaštite, koji je danas predstavljen, pravu vrijednost dobiti kada kantoni i općine dostave podatke o korisnicima boračkih naknada.

- Na našem kantonu pripadnici boračke populacije svoja prava ostvaruju na osnovu Zakona o dopunskim pravima branilaca i njihovih porodica, 22 prava su u pitanju - istakao je Malkoč.

Između ostalog, istakao je, to su pravo na školovanje, stipendiranje, grantovi za socijalno ugrožene, liječenje, priključke struje, vode i slično.

- Sve to plaća Ministarstvo za boračka pitanja, kada budemo imali podatke o korisnicima onda će ovaj registar korisnika prava biti ono za što smo se i borili godinama - poručio je Malkoč.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je u Sarajevu održao sastanak s kantonalnim ministrima za boračka pitanja i predstavnicima boračkih udruženja u povodu predstavljanja registra boračko-invalidske zaštite.

Navedeno je da je u registru 92.529 imena onih koji primaju stalnu mjesečnu naknadu iz federalnog budžeta i onih koji su po javnim pozivima dobili neku od novčanih pomoći u 2017. godini, a neke su pomoći unesene od ranije.

Pogledajte http://fena.ba/video/1400

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1kjT1sjVXEfcIukJegiLorn6dEIR3q0Vr?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Akta Registru kompanija i institucija više od 390.000 pravnih subjekata

Vlada SBŽ-a sutra o uspostavi registra imenovanih i izabranih lica

Ministarstvo finansija KS uspostavlja Registar finansijskih obaveza u Kantonu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom