Bosna i Hercegovina     | 29.01.2018. 13:10 |

Dopune Zakona o komunikacijama usklađene sa Ustavom BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. januara (FENA) - Na sjednici Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je utvrđena usklađenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH za Prijedlog zakona o dopunama Zakona o komunikacijama, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.

Povjerenstvo je zaključilo da će od Zastupničkog doma zatražiti produljenje roka za dostavu mišljenja o usklađenosti s Ustavom i pravnim sustavom BiH Prijedloga zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH, čiji su predlagatelji zastupnici Borislav Bojić, Hazim Rančić, Jasmin Emrić, Diana Zelenika, Damir Arnaut, Saša Magazinović, Senad Šepić i Maja Gasal-Vražalica.

Također, Povjerenstvo traži da se ispoštuje zaključak sa sjednice Povjerenstva, kojim se od Vijeća ministara BiH, Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije traži da dostave mišljenja o ovom zakonskom prijedlogu.

Radi nenazočnosti predlagatelja odgođena je rasprava, u drugoj fazi u Povjerenstvu, o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagatelji zastupnici Nezavisnog bloka Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović.

Povjerenstvo je zaključilo da će od Kolegija Zastupničkog doma PSBiH zatražiti produljenje roka za dostavu izvješća o ovom zakonskom prijedlogu.

Također, radi nenazočnosti predlagatelja odgođena je rasprava o usklađenosti s Ustavom i pravnim sustavom BiH i o načelima Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, čiji su predlagatelji isti zastupnici te je od Kolegija Doma zatraženo produljenje roka za dostavu mišljenja.

Povjerenstvo je odgodilo izjašnjavanje o inicijativi zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) Denisa Bećirovića kojom se traži od nadležnih tijela Hercegovačko-neretvanskog, Kantona 10, Srednjobosanskog, Zapadnohercegovačkog i Posavskog kantona da izmijene ustava s ciljem osiguranja ustavne ravnopravnosti Srba, kao i da se u ustavima kantona osigura ustavna ravnopravnost bosanskog i srpskog jezika, te latinice i ćirilice.

U svezi s predloženom inicijativom, Povjerenstvo je zatražilo od Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kantona 10, Zapadnohercegovačkog kantona i Posavskog kantona, da u roku od 15 dana, dostave informacije o primjeni odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda na cijelom teritoriju BiH.

Članovi Povjerenstva usvojili su Izvješće o radu Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma PSBiH za 2017. godinu, kao i Orijentacijski radni plan Povjerenstva za 2018. godinu.

Sjednica je prekinuta kod tačke koja je predviđala razmatranje žalbi Instituciji ombudsmena za lјudska prava BiH, a termin održavanja nastavka sjednice Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma PSBiH bit će naknadno utvrđen, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo