Bosna i Hercegovina     | 29.01.2018. 12:09 |

Spremne nominacije 15 bh. kraških polja za listu značajnih područja za ptice

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 29. siječnja (FENA) - Ornitološko društvo "Naše ptice" pripremilo je nominaciju petnaest bh. kraških polja za listu međunarodnih značajnih područja za ptice (IBA područja) koje će u veljači biti predane Svjetskoj organizaciji za zaštitu ptica BirdLife International.

IBA područja su na osnovu znanstveno odabranih, međunarodno prihvaćenih i standardiziranih kriterija, prepoznata kao područja od iznimnog značaja za očuvanje ptičjih vrsta.

Po riječima predsjednika Ornitološkog društvo "Naše ptice" Dražena Kotrošana, trenutno je u svijetu više od 12.000 IBA područja, dok su u BiH četiri: Bardaca, Boračko jezero, Hutovo blato i Livanjsko polje.

Nominacije su pripremljen za Nevesinjsko polje, Gatačko polje, Dabarsko polje, Fatničko polje, Mostarsko blato, Duvanjsko polje, Kupreško polje, Glamočko polje, Podrašničko polje, Pašića polje, Grahovsko polje, Lušci polje, Vukovsko polje, Ravanjsko polje i Popovo polje.

- Svako od tih polja je specifično, a posebno su značajna plavna polja poput Duvanjskog polja i Mostarskog blata. Bh. polja su posebno značajna za ptice u migraciji, na primjer za ždralove. Ima i onih na kojima neke vrste (npr. vivci, prepelice, grlice) gnijezde u značajnom broju - istaknuo je Kotrošan.

Dodao je kako uvrštavanje pojedinog područja na IBA listu predstavlja svojevrsnu preporuku domaćim institucijama za očuvanje i zaštitu tih područja, a da je zatim odgovornost na resornim entitetskim ministarstvima.

- Na žalost, znate kako to kod nas ide sporo. Livanjskog polje je još 2009. prepoznato kao IBA područje. Ono ispunjava sve uvjete da bude zaštićeno u svakom pogledu, na žalost, do danas to najveće kraško plavno polje nije zaštićeno - upozorio je Kotrošan.

Po njegovim riječima, situacija ni na ostalim IBA područjima u BiH nije puno bolja, a posebice je ugroženo Hutovo blato, gdje se staništa ptica konstantno uništavaju.

Ornitološko društvo "Naše ptice" trenutno radi i na provedbi projekta promocije birdwatchinga (promatranja ptica) u FBiH.

- Birdwatching je jedan od naših odgovora. Upravo kroz projekt nominacije kraških polja na Livanjskom polju smo postavili dvije osmatračnice, tri odmorišta, 15 infotabli i 36 znakova s ciljem razvoja potrebne infrastrukture za birdwatching. Sve je više turista koje zanima promatranje ptica u BiH, ali nažalost agencije nemaju programe, a nemamo ni obučene vodiče. Trenutno je u pripremi izrada priručnika za obuku vodiča za promatrače ptica - kazao je Kotrošan.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ornitološkima društvima predviđena dodjela malih grantova

Sutra u Hutovom blatu startuje prvi kamp za prstenovanje ptica u BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana