Bosna i Hercegovina     | 28.01.2018. 11:32 |

Naučno novinarstvo - Put Jelene Kalinić ka popularizaciji nauke (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 28. januara (FENA) - Ljubav prema nauci u okruženju, koje ne ulaže mnogo u taj sistem, bio je motiv mladoj Sarajki Jeleni Kalinić da kreira zanimanje za sebe da bi mogla pokazati ono što voli i zna, naučno novinarstvo koje je isključivo fokusirano na izvještavanje o nauci.

- Moja misija je približanje prirodnih nauka 'običnom svijetu' - rekla je u razgovoru za Fenu Kalinić, koja je potpredsjednica Društva za promociju prirodnih nauka "Nauka i svijet".

Ona je autorica bloga 'quantum of science' od 2015. godine. Nakon završenog studija biologije nije imala priliku da se bavi istraživanjem, te se odlučila baviti promocijom nauke.

- Željela sam dopuniti medijski prostor naukom, jer naši mediji nemaju vremena niti sprecijalizirane novinare da se bave naukom - ističe Kalinić.

Navodi da njen blog mjesečno bilježi više od 40.000 posjeta, što je, kaže, za blog koji daje sadržaj isključivo o nauci više nego zadovoljavajuće.

Ona smatra da se u Bosni i Hercegovini, bez obzira na skromna ulaganja može i mora baviti naukom, jer postoje neke stvari koje se samo u toj državi mogu istraživati, kao što je analiza genetičke populacije koja živi na tom području.

Kalinić je navela da su naučnici uglavnom uslovljeni evropskim projektima, ali je, bez obzira na to, mladima poručila da se bave onim što vole da se poslije ne bi kajali jer nisu ostvarili svoje snove.

- Sigurno je da u BiH ima kvalitetnih naučnika, profesor Damir Marjanović i tim sa Instituta za genetičko inžinjerstvo uradili su veliki projekt, zajedno sa timom iz Tuzle o porijeklu populacije - dodala je Kalinić.

Smatra da je to jedno od najozbiljnijih istraživanja.

Jelena Kalinić rođena je u Sarajevu gdje je završila studij biologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu. Magistar je komparativne književnosti. Bavi se popularizacijom nauke u bh. društvu.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1387

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1CNShDNNsQnFG0oVYTYkLdnlPOvEM1ITF?usp=sharing

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Kalinić: Na okupljanju povodom Marša za nauku želimo čuti glas mladih

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo