Bosna i Hercegovina     | 26.01.2018. 13:58 |

Predložen pritvor za devet osumnjičenih u akciji 'Zadruga'

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 26. januara (FENA) - Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) predložilo je određivanje jednomjesečnog pritvora za devet osumnjičenih, koji su slobode lišeni u akciji kodnog naziva „Zadruga“, Istovremeno, za sedam osumnjičenih u istoj akciji predložene su mjere zabrane, potvrđeno je Feni u Tužilaštvu.

Radi se o osobama koje se sumnjiče za organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti i pranje novca.

Pritvor je predložen za: Enisu Đalić, Sanela Đalića, Huseina Borišića, Adnana Karahasana, Salihu Dervišević, Nihada Bilića, Hadisa Kusturu, Alija Kadrića i Ramiza Durakovića.

Određivanje mjere pritvora za sve predloženo je zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli prikrivati dokaze, utjecati na svjedoke i ponoviti krivična djela, dok je za Enisu Đalić, Huseina Borišića i Ramiza Durakovića predloženo i zbog opasnosti od bjekstva.

Istovremeno, za sedam osoba predloženo je određivanje mjera zabrane i to za: Milana Bralovića, Igora Mišića, Dubravka Vukadina, Hasana Loju, Maju Bralović-Smit, Senada Biberovića i Srđana Badrova.

Kako je iz Tužilaštva KS ranije saopćeno, Enisa i Sanel Đalić, vlasnici Agencije za posredovanje pri zapošljavanju „Eslider“ i „Leading“, terete se da su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu, koja je sklapanjem fiktivnih ugovora o zaposlenju redovnih studenata i učenika, „oprala“ više desetaka miliona KM.

Prema istim navodima, članovi spomenute grupe su - Hasan Lojo, Husein Borišić, Adnan Karahasan, osnivač i direktor firme „Simp company“, Saliha Dervišević, obrtnička djelatnost „Obnova“, Senad Biberović, direktor firme „ELMAX-INŽENJERING“, Igor Mišić, direktor Salona bankarske opreme, Nihad Bilić, direktor firme „Best&Time“, Hadis Kustura, direktor firme „MHS“, Ali Kadrić, firma „MHS“, Ramiz Duraković, direktor „Lokoma“, Milan Bralović, vlasnik firme „Mibral“ i drugi.

Realizaciji akcije „Zadruga“ prethodio je višemjesečni rad na otkrivanju izvršilaca i dokumentiranju krivičnih djela.

U sklopu ove akcije izvršeni su pretresi na više lokacija na području KS-a, te je izuzeta obimna dokumentacija koja će poslužiti u daljem krivičnom postupku.

Inače, Tužilaštvo KS je u ovom predmetu istražne radnje provodilo u koordinaciji sa MUPKS-a, finansijsko-obavještajnim Odjelom Državne agencije za istrage i zaštitu i inspektorima Porezne uprave FBiH, pri čemu je asistenciju pružila i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Rusija produžila pritvor američko-ruskoj novinarki Kurmaševoj

Određen pritvor za Djedovića i Malkića iz Tuzle zbog pljački kladionica

Produžen pritvor ocu dječaka koji je počinio masovno ubojstvo u školi 'Vladislav Ribnikar'

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'