Bosna i Hercegovina     | 26.01.2018. 13:49 |

Medijske slobode u BiH iluzija i utopija - debata

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 26. siječnja (FENA) - Sloboda medija na žestokom je udaru u Bosni i Hercegovini, rečeno je u petak u okviru debate na temu važnosti slobode medija i informiranja.

Debatu su organizirali Misija OESS-a u BiH i Veleposlanstvo Italije u Bosni i Hercegovini, uz komemoraciju trojici talijanskih novinara televizije RAI, koji su u Mostaru poginuli 1994. godine izvještavajući o utjecaju rata u BiH na djecu.

Talijanski veleposlanik u BiH Nicola Minasi izjavio je kako su ovim događajem željeli uspostaviti poveznicu između onoga što rade novinari danas i rada talijanskih novinara tijekom rata.

- Uvijek je bilo teško baviti se otvorenim i hrabrim novinarstvom. Htjeli smo razmijeniti mišljenje kada je u pitanju današnje vrijeme - dodao je talijanski veleposlanik.

Šef Misije OESS-a u BiH Bruce Berton podsjetio je kako ratno novinarstvo može biti opasna profesija, a dokaz tomu je tragična sudbina trojice talijanskih novinara.

- Bilo da je doba mira ili rata, čini se da su u ovoj državi, kao i na drugim mjestima, napadi na novinare prilično česti - upozorio je Berton, istaknuvši kako je sloboda medija ključ funkcionalnosti svake demokratske države.

Berton je najavio kako će Misija OESS-a u BiH sljedećih dana pokrenuti niz aktivnosti vezanih za pitanje medijske pismenosti, financiranje javnih emitera i njihov rad, a sve u cilju promoviranja važnosti slobode medija.

Predsjednik Udruge "BH Novinari" Marko Divković ocijenio je kako su zakonska rješenja koja tretiraju medijske slobode u BiH "sasvim u redu, ali u praksi je to očaj".

- Vlast se toliko izvještila u kršenju medijskih sloboda da na sceni imamo kombinaciju od političkih, financijskih i fizičkih pritisaka, do onoga što ja zovem udruženi zločinački pothvata, a to je linija poslodavci - političko izvršna vlast - pravosuđe - kazao je Divković.

Podsjetio je da u BiH trenutno postoji oko dvije stotine tužbi protiv novinara. U najvećem broju podnositelji tih tužbi su najviši vršitelji političkih i izvršnih vlasti, a uglavnom je riječ o tužbama za duševne boli.

- Gledajući odštetne zahtjeve i gotove presude dolazim do zaključka da su medijske slobode jednostavno niske, a vršitelji političko izvršnih i pravosudnih funkcija zapravo labilne osobe. Njima su novinari jedina prijetnja njihovom bezakonju - zaključio je Divković.

Član Upravnog odbora Udruge "Društvo novinara BiH" Mladen Bošnjak kazao je kako mu je dosadilo govoriti o slobodi medija i izvještavanja jer je to u BiH "čista iluzija i utopija".

Govoreći o medijima u manjim sredinama, kazao je kako je tu sloboda nemoguća, jer je "egzistencijalna tjeskoba neizvjesnost natjerala novinare da budu sluge svoga gazde".

- Ova tema je ogoljena do kraja u zadnjih 25 godina i predstavlja paradoks u BiH - kazao je Bošnjak.

U okviru debate prikazan je i kratki dokumentarni film RAI-ja o tri talijanska reportera i nekoliko kadrova koji su oni snimili u Mostaru na dan svoje pogibije 1994. godine.

Novinari Marco Luchetta, Alessandro Ota i Dario D’Angelo snimali su u Mostaru priču o strahotama koje doživljavaju mostarska djeca tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

Dok je ekipa RAI-ja u istočnom dijelu grada snimala stanovnike Mostara, počela je pucnjava, pa su potražili zaklon u jednom skloništu. S obzirom da unutra nije bilo pogodnog svjetla za snimanje, čim se situacija napolju malo stišala, izašli su van.

Snimali su malog Zlatka kada je nekoliko metara od vrata skloništa pala minobacačka granata. Trojica novinara s pancirkama, koji su okružili dječaka kako bi ga snimili, praktično su ga zaštitili svojim tijelima. Dječak je preživio, dok su oni smrtno stradali.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo