Bosna i Hercegovina     | 25.01.2018. 12:30 |

Prlić: Socijaldemokratska partija BiH je treća strana Mostara

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Potpredsjednica Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH), Lana Prlić u srijedu je na javnoj tribini SDP-a BiH u Mostaru kazala "kako izjave koje nas dočekaju svaki dan, kako od domaćih, tako i od političara iz susjednih zemalja, bude u ljudima emociju straha, koji nikome ništa dobro nije donio".

- Već 25 godina imamo potrebu da se pravdamo za nešto što nismo mi, da branimo tuđe ideale i gledamo cirkus koji nam svakodnevno serviraju, a ništa konkretno se ne mijenja. Penzije su i dalje male, podjele su prisutne na svakom koraku, mladi i dalje napuštaju BiH, a tako je i kod jednih, drugih i trećih, pa čak i kod ostalih koje više nitko i ne spominje - navela je Prlić, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Po njenim riječima, "SDA-u i HDZ-u najviše odgovara pozicija koju zagovaraju više od 20 godina, a to je politika podjela i straha, kako bi sa lakoćom dijelili proračune. Sada žele da preslikaju situaciju iz Mostara na nivo Federacije BiH, ali i na čitavu BiH".

- Žele da ne priznaju izborne rezultate, koji im sigurno neće biti po volji, kako bi u tehničkom mandatu dijelili novac iz proračuna između sebe. Nažalost, mi u Mostaru smo najveće žrtve tog eksperimenta, pa već deset godina ne možemo promijeniti vlast, koja bez ikakvih posljedica troši naš novac i koja ne pomišlja da, makar pokuša, izbrisati podjele u našem gradu - navela je.  

Podsjetila je kako je nedavno sugrađanin, mladi novinar, radio tv-prilog o Mostaru, te da to prvi put nije bio prilog o podijeljenosti grada, navodeći "da je prvi put netko pričao, ne o jednoj ili drugoj strani, već o trećoj, pravoj strani Mostara".

- Treća strana Mostara su svi oni, koji smo izabrali teži put, ispravan put, pogledali prošlost u oči i odlučili da se borimo za bolju budućnost, jer prošlost ne možemo popraviti. Takvi smo i mi, u SDP-u - navela je Prlić, podsjećajući na riječi jednog srednjoškolca koji je najbolje definirao Mostar, rekavši "da se Mostar dijeli na one koji žive na jednoj strani i one koji žive na obje strane Mostara".

Zaključila je "da tako i SDP živi na obje strane Mostara, u svih deset kantona, u Disktriktu Brčko i u oba entiteta, dok neki žive ili sanjaju o svojim torovima“, saopćeno je iz SDP-a BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana