Svijet     | 25.01.2018. 09:32 |

Toperić: Blokada nije rješenje nagomilanih problema između zemalja Zaljeva

FENA Fedzad Forto

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Blokada nije rješenje nagomilanih problema između zemalja Zaljeva, ocijenio je u razgovoru za Fenu, nakon posjete Kataru, direktor pri Centru za transatlantske odnose SAIS u Washingtonu Saša Toperić.

Katar je od 5. juna prošle godine pod blokadom zemalja Zaljeva, predvođenih Saudijskom Arabijom i Emiratima, optužen za "sponzorisanje terorizma". Katar je odbio ispuniti 12 zahtjeva koji uključuju i gašenje Al-Jazeere te potpunu “poslušnost” prema odlukama Savjeta za saradnju zemalja Zaljeva.

Toperić, rođeni Sarajlija, je tokom posjete imao susrete sa šeikom Mohamedom Bin Abdulrahmanom bin Jassimom Al Thanijem, zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Katra, te Khalidom bin Mohamedom Al Attiyahom, također zamjenikom premijera i ministrom odbrane Katra. Kaže da su razgovarali o situaciji u regiji "koja je uistinu kompleksna".

- Ne mogu vam reći više o samim razgovorima, ali mogu reći da blokada nije rješenje nagomilanih problema između zemalja Zaljeva. Tačno je da Katar podržava određene destabilizirajuće političke subjekte i frakcije širom Bliskog istoka. Prvenstveno mislim na Libiju, gdje su političke partije članice panislamske organizacije islamske braće, snažno potpomognute Katrom, nakon što su izgubile na demokratskim izborima, blokirale primopredaju vlasti, uništile gotovo cijelu libijsku flotu na aerodromu, prisilile diplomatska predstavništva da napuste Libiju okpurajući Tripoli, te izazvale tako veliku krizu u toj napaćenoj zemlji koja još traje. Da bi vam sukob zemalja Zaljeva bio jasniji, Emirati su snažno podržali generala Haftara koji je imenovan šefom vojske Libije od strane parlamenta u Tobruku koji se smatra sekularnim. Slično je bilo i u Egiptu gdje su zemlje koje podržavaju organizaciju Islamska braća podržavale Morsija, dok  Saudijska Arabija i Emirati podrzavaju El-Sisija - kaže Toperić.

Dalje navodi kako je Morsi bio demokratski izabran predsjednik, član Islamske brace, koja je bila najbolje organizovan pokret tokom arapskog proljeća u Egiptu te je i došla na vlast. Morsi je, tvrdi Toperić, mnogo unazadio Egipat u svojoj kratkoj vladavini pokušavajući prekrojiti poluge vlasti i staviti ih pod permanentni uticaj Islamske brace. Vojska, koja ima veliku moć u Egiptu, to nije prihvatila pa je svrgnula Morsija. Vlada El Sisija je unaprijedila ekonomiju, potpisala 12 milijardi dolara vrijedan ugovor sa MMF-om, robusno krenula u važne reformske procese, uklljučujući i obrazovanje i religiju, ali to nije bila demokratski izabrana vlada i suočava se s problemima posebno u polju ljudskih prava.

- Ovo je samo mali dio, možemo reći obris, kompleksnih problema oko kojih se politike u regiji sukobljavaju. Činjenica je da sve zemlje u regiji podržavaju određene radikalne elemente, frakcije i grupacije a blokada koja ima tendenciju da traje dugo, bez trenutno ikakvih nagovještaja smirivanja tenzija, postaje kontraproduktivna i opasna - upozorio je Toperić.

Navodi da ne spada u grupu ljudi u Washingtonu koji zagovaraju kompletno stavljanje islamske braće na crnu listu, ali jeste za to da se politički lideri iz Libije, članovi islamske braće pravno procesuiraju pred međunarodnim sudom te njihovo političko djelovanje zabrani, tj. stavi na crnu listu. Isto tako, podržava i zabranu Islamske braće u Egiptu za koju tvrdi da nastavlja ilegalno djelovanje te podriva stabilnost Egipta podstičući putem društvenih medija raskol između koptskih kršćana i muslimana.

- Isto tako podržavam javnu proklamaciju šeika Ganushija, lidera Enahda partije u Tunisu, koja je kao članica Islamske braće, prije dvije godine usvojila demokratiju kao svoju platformu. Islamska braća su dobila jasnu poruku iz Washingtona da ne smiju prekoračiti prag djelovanja direktne ili indirektne podrške radikalizmu i terorizmu, a vrijeme će pokazati u kojem će se pravcu ovo kretati. Za sankcije nikad nije kasno. Vjerujem da Katar može imati pozitivnu ulogu upravo u ovom smjeru s obzirom na utjecaj koji ima na ovu organizaciju - rekao je Toperić.

Na kraju je najavio da iduće sedmice u Washington dolazi do sada najveća državna delegacija Katara na razgovore sa čelnim ljudima SAD-a. U novembru prošle godine održan je prvi strateški dialog na visokom nivou između SAD-a i Katara sa fokusom na mjere protiv terorizma i pranja novca. Sastanak iduće sedmice je proširen i pored sigurnosno-vojnih pitanja uključuje i bilateralne sastanke ministara vanjskih poslova, trgovine i ekonomske saradnje.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Toperić: Maske su pale, Haftar želi biti novi Gadafi

Toperić: Ubistvo Khashoggija možda prisili administraciju na izmjenu planova

Rasprava o BiH na konferenciji u Kongresu SAD-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo