Bosna i Hercegovina     | 24.01.2018. 16:12 |

KCUS - Formiranje tima link sestara najbolji pokazatelj brige o pacijentima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. januara (FENA) - U Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo (KCUS) formiran je „link tim“ medicinskih sestara u cilju unapređenja rada s pacijentima, te kvalitetnijih zdravstvenih usluga. 

Tim broji pet medicinskih sestara, koje su direktno uključene u kontrolu provođenja i poštivanja postojećih protokola i procedura u KCUS-u. One vrše svakodnevni nadzor rada medicinskog osoblja, na svim klinikama.

Na taj način aktivno se radi na sprečavanju intrahospitalnih infekcija, kontroli higijene u operacionim salama i svim prostorijama, higijene aparata i medicinske opreme, kontroli transporta i odlaganja medicinskog otpada. Posebna pažnja posvećuje se pristupu i ophođenju medicinskog osoblja prema pacijentu.

Glavna sestra KCUS-a Ernela Eminović kazala je da je formiranje tima link sestara najbolji pokazatelj brige o pacijentima.

- Ovo je prvi put da se u KCUS-u ovako detaljno i predano radi na utvrđivanju mogućih propusta u radu. Vodi se računa o svim detaljima da bi se olakšao boravak bolesnika na našim klinikama. Kroz rad link sestara lakše ćemo uočiti moguće nedostatke i raditi na njihovom otklanjanju - kazala je Eminović.

Dodaje da se u KCUS-u kontinuirano vrši edukacija medicinskih sestara i tehničara što znatno doprinosi unapređenju sestrinstva.

- Zahvaljujući razumijevaju i podršci menadžmenta aktivno se provodi program edukacija. Pravilno usavršavanje i razmjena iskustava s kolegama iz drugih zdravstvenih ustanova su bitni za naš rad. Uvažavajući značaj sestara i tehničara, radi se i na prijemu novih medicinara. Samo u protekloj godini uposleno je 46 medicinskih sestara/tehničara i zdravstvenih tehničara svih profila - navela je.

Kvaliteta rada u sestrinskoj praksi, u protekle dvije godine, znatno je unaprijeđen. Urađeni su značajni pomaci u pogledu poštivanja pravila bolničke higijene i smjernica za prevenciju intrahospitalnih infekcija. Medicinske sestre i tehničari aktivno su uključeni u analizu neželjenih događaja i komplikacija.

Jedna od link sestara je i Azra Muzurović koja ističe da osnivanje tog tima pruža mogućnost sprečavanja mogućih propusta.

- Link sestre imaju odgovoran i ozbiljan zadatak. Svaki uočeni propust detaljno se analizira i provode se mjere sprečavanja. Posebna pažnja posvećuje se intrahospitalnim infekcijama. Pacijenti s dekubitusom se sad dodatno kontroliraju i svaka promjena se detaljno evidentira - kazala je Muzurović.

Link sestre podnose izvještaj o radu, jedanput sedmično, te su direktno odgovorne glavnoj sestri i generalnoj direktorici KCUS-a.

KCUS je ustanova  kroz koju dnevno prođe 15.000 pacijenata i posjetilaca, te se urade hiljade pretraga i zahvata. Ljekari, medicinsko i nemedicinsko osoblje zajednički rade na obezbjeđivanju što boljih uvjeta za liječenje i boravak bolesnika, saopćeno je iz Pressa KCUS-a.                               

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo