Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 24.01.2018. 15:44 |

EWB - Prisustvo u Banjoj Luci grupe povezane sa Rusijom izazvalo kontraverze

FENA Internet

BRUXELLES, 24. januara (FENA) – Prisustvo grupe povezane sa Rusijom na obilježavanju neustavnog dana Republike Srpske u Banjoj Luci izazvalo je kontraverze, piše briselski internet portal „European Western Balkans“ (EWB).

- Iako je obilježavanje dana RS na 9. januar zabranio Ustavni sud BiH, održana je parada koja je uključila stotine naoružanih policajaca, vatrogasaca, ratnih veterana i civilne zaštite – navodi ovaj portal, podsjećajući na odluku kojom je taj praznik okarakteriziran kao diskriminirajući u odnosu na druge konstitutivne narode.

RS je, kako podsjećaju, 2016. održala i referendum o tome, koj je također, nezakonitim proglasio Ustavni sud BiH. Predsjednik RS Milorad Dodik je, kako navode, iskoristio tu priliku da ponovo pozove „na veću autonomiju Srba u BiH u izbornoj godini“.

On je rekao da je cilj RS povećati mogućnost za nezavisnost, koju opisuje kao legitimni politički cilj, naveli su.

Iako Oružane snage BiH nisu učestvovale u defileu, magazin Žurnal je izvjestio o prisustvu grupe „Srbska čast“ koja je obučavana u Ruskom humanitarnom centru u južnoj Srbiji kao paravojna formacija.

-  Nema dokaza da su oni obučavani u ruskom centru, ali neki od njihovih vođa su na Facebooku objavili slike sa oružjem. Dragan Mektić, ministar sigurnosti je rekao da su obavještajne agencije svjesne prisustva i aktivnosti grupe te pozvao RS da se distancira od njih – istaknuTo je, između ostalog, u tekstu.

EWB piše kako su pripadnici grupe „Srbska čast“ u uniformama uslikani u Narodnoj skupštini RS u decembru prošle godine, gdje su imali sastanak sa veteranima.

-  To nije prvi put da su uslikani u institucijama RS. U januaru 2017. su se slikali i sa Dodikom koji je negirao da ih lično poznaje.

Čelnik „nenaoružane humanitarne organizacije Srbska čast“ Bojan Stojković je odbacio sve veze sa obukom u Rusiji, ali je potvrdio da je dobio medalju Ruske Federacije zbog organiziranja anti NATO demonstracija u Srbiji – piše u članku briselskog portala.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

U Beogradu danas susret Vučića i Dodika

Dodik dostavio Mandiću prijedlog sporazuma o specijalnim vezama

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana