Bosna i Hercegovina     | 24.01.2018. 14:32 |

Apel povodom izrade revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. januara (FENA) - Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa pozivaju odgovorne u Vijeću ministara BiH da odbace revidiranu strategiju za procesuiranje ratnih zločina, čiji je nacrt usvojilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH.

Istovremeno, insistiraju na formiranju stručnog tima sastavljenog od eminentnih univerzitetskih profesora, koji bi, uz konsultacije sa predstavnicima žrtava, pristupili izradi revidirane strategije, podsjećajući da je Strategija za procesuiranje ratnih zločina usvojena 2008. godine, te da su žrtve tada upozoravale da je njena implementacija nemoguća, ali da se na taj apel tada niko nije osvrtao.

- Oni koji su donijeli strategiju, kao i oni koji su je trebali implementirati 2017. godine potvrđuju naš stav i obavještavaju javnost da je strategija potpuno neuspješna, te da pristupaju izradi nove, revidirane strategije... bez ikakvih konsultacija sa predstavnicima žrtava, a koja je čak i gora od one iz 2008. godine - navodi  se, između ostalog, u novom apelu spomenutih organizacija.

Kako se, nadalje, navodi, ovaj podatak unio je nemir u žrtve "koje sada trebaju strepiti da li će neko promijeniti njihov status iz žrtve u počinioca".

U apelu se ističe da je Haški tribunal Sudu BiH poslao više od 850 predmeta u kojima je poznat počinitelj i u kojima ima dovoljno dokaza za pokretanje postupka, te da se ova činjenica potpuno zanemaruje i u revidiranoj strategiji.

- Krajnji cilj onih koji donose ovu strategiju jeste, ne da kazne odgovorne za učinjena krivična djela, nego da izjednače žrtve i počinitelje, i suprotno dokazima i stavu Haaškog tribunala utvrde da je u Bosni i Hercegovni bio građanski rat - navode, između ostalog, potpisnici apela.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Obilježavanje 31. obljetnice zločina nad Hrvatima u Trusini

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'