Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 24.01.2018. 14:30 |

Lagumdžija u Jordanu sa kraljem Abdulahom II o Bliskom istoku i Balkanu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. januara (FENA) - Član Upravnog odbora Nizami Ganjavi međunarodnog centra (NGIC) Zlatko Lagumdžija sastao se sa jordanskim kraljem Abdulahom II tokom trodnevnog radnog boravka delegacije NGIC-a u Jordanu, kada je konstatovana sve veća potreba za oživljavanjem palestinsko-izraelskog mirovnog procesa.

To je, kako je istaknuto, potrebno kako bi se došlo do sveobuhvatnog mira uz ispunjavanje legitimnog prava palestinskog naroda na slobodu i državu sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Razgovori NGIC delegacije sa jordanskim kraljem primarno su se odnosili na regionalna žarišta u čijoj osnovi je Palestina sa glavnim gradom Jerusalemom. U svjetlu globalnih refleksija ovom prilikom bilo je riječi i o Balkanu čija ubrzana  integracija  u Evropsku uniju predstavlja  najefikasniju branu ponovnom otvaranju krize koja bi bila pogubna za evropski kontinent.

Goruće pitanje Jerusalema mora se rješavati kao dio mirovnog sporazuma Palestinaca i Izraelaca na osnovu međunarodnog prava i relevantnih rezolucija UN-a. Bez pravednog rješenja palestinskog pitanja ne može se postići održiv i stabilan mir u Siriji, Iraku ili Jemenu kao ni regionu u cjelini.

Razgovori su bili posvećeni pokušajima političkog rješavanja regionalnih kriza i međunarodnih napora u borbi protiv nasilnog ekstremizma uz sveobuhvatan, holistički, pristup. Migrantska kriza i nasilni ekstremizam može se samo povećavati ukoliko se svijet ne uhvati u koštac sa njihovim uzrocim - siromaštvom i nepravdom na kriznim žarištima.

Nakon radnog sastanka sa kraljem Abdulahom, održan je niz bilateralnih susreta sa najvišim zvaničnicima Jordana, princom Hasanom i čelnicima Kraljevskog naučnog društva, predsjednikom Senata Jordana Faisalom Al Fajezom te ministrom vanjskih poslova Ajmanom Safadijem.

Ovom prilikom dogovorena je bliža saradnja NGIC-a sa domaćinima na konkretnim zajedničkim aktivnostima na Bliskom istoku i u drugim regionima gdje jordanska iskustva i ključni akteri mogu dati svoj doprinos.

Lagumdžija je ukazao na daljnje moguće pravce zajedničkog djelovanja te svojim sagovornicima zahvalio na promociji i podršci Bosni i Hercegovini kao društvu zajedničkih vrijednosti i nezaobilaznom faktoru stabilnosti u širem regionu, saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Lagumdžija na prijemu povodom 18 godina OSBiH: Slavljenje uspjeha i izgradnja mostova

Delegacija Ratne škole američke kopnene vojske posjetila stalnu misiju Bosne i Hercegovine pri UN-u

Lagumdžija sa predsjednicom IRMCT-a: Od suštinske važnosti da se arhivi tribunala smjeste u BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana