Kultura     | 24.01.2018. 12:42 |

Sjećanje na Vojislava Vujanovića, kritičara koji je podržavao umjetnike

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 24. januara (FENA) - Sjećanje na istaknutog likovnog i pozorišnog kritičara te književnika Vojislava Vujanovića organizovali su danas u Sarajevu SPKD "Prosvjeta", Umjetnička galerija BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH te Srpsko humanitarno udruženje "Dobrotvor".

Vojislav Vujanović preminuo je u Sarajevu 10. januara u 81. godini, a sahranjen je u rodnoj Gredi kod Gradiške.

Ovog vrsnog kritičara prisjetili su se Dejan Garić iz SPKD "Prosvjeta", Strajo Krsmanović iz Umjetničke galerije BiH te Ratko Orozović uime Srpskog humanitarnog društva "Dobrotvor".

Govoreći o dugogodišnjem prijateljstvu s Vojislavom Vujanovićem, Krsmanović je istaknuo da među njima nikad nije došlo do nesuglasica i to zahvaljujući Voji koji je bio takav karakter te dobar čovjek.

- Vojo je volio ljude. I kad je imao drugačije mišljenje od sagovornika izložio bi to kroz šalu, tako da se niko ne uvrijedi - rekao je Krsmanović.

Također je naveo da je Vojislav Vujanović bio posvećenik umjetnosti, da je svom kritičarskom radu pristupao posvećeno, strastveno, sa voljom i željom. I da mu ništa nije bilo teško, te da je bio podrška umjetnicima.

Dejan Garić podsjetio je na ulogu koju je Vujanović imao u realizaciji izložbi "Prosvjete", te istakao da "Prosvjeta" pred sobom ima zadatak da očuva sjećanje na Vojislava Vujanovića.

Ovom prilikom pročitana je i pjesma Amira Brke posvećena Vojislavu Vujanoviću "Vojina posmrtna pjesma".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Večer sjećanja povodom 100. godišnjice smrti Alekse Šantića

U 'Prosvjeti' otvorena izložba posvećena velikom sarajevskom i bh. graditelju Milošu Miladinoviću

Dubrovnik: Mimohod sjećanja na srebrenički genocid

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'