Kultura     | 23.01.2018. 15:48 |

TIKA će podržati rekonstrukciju Zemaljskog muzeja

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, koji ove godine  obilježava 130 godina postojanja, danas su posjetili ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ambasador Republike Turske u BiH Haldun  Koc i direktor TIKA-e Faruk Alimci.

Cilj posjete jeste, kako je medijima rekao Osmanović, da se na licu mjesta vidi kako se TIKA može uključiti u rekonstrukciju muzeja.

Osmanović je podsjetio da će iz Fonda američkih ambasadora biti izvedena rekonstrukcija krova Muzeja, a očekivanja su da će TIKA pomoći rekonstrukciju stolarije.

- Muzej i sama infrastruktura zahtijevaju ulaganja koja sam muzej ne može "pokriti". Ministarstvo  civilnih poslova fokusirano je da se uposlenicima Muzeja isplate plaće koje su u velikom zaostatku - rekao je Osmanović.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koc istakao je da je Zemaljski muzej od izuzetnog  značaja  za BiH.

- Svugdje u svijetu ovako bogati i značajni muzeji služe ne samo da se na najbolji način pohrani ono što čini istoriju i kulturu, već su i za mlade pravi izvori informacija - rekao je turski ambasador.

On je istakao da će Turska putem svoje agencije za saradnju TIKA-e dati podršku Muzeju i očuvanju bh. kulturno historijskog blaga.

Također će jedan stručnjak iz Zemaljskog muzeja biti na obučavanju u institucijama srodnog tipa u Turskoj.

Direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić, govoreći o radu Muzeja, naveo je da treba puno uraditi na infrastrukturi, kako bi se ponovno uvele stalne postavke muzeja te zaposliti mlade ljude na mjesta koja su upražnjena.

Tu je i pitanje dugovanja zaposlenima kojima se duguje isplata plaća za dvije godine.

Također je potrebno uraditi i rekonstrukciju zgrade za koju, prema procjenama  Federalnog zavoda za zaštitu spomenika, treba oko devet miliona KM samo za osnovne građevinske radove.

- Radimo fazu po fazu i idemo ka tome da muzej može dočekati još 130 godina - rekao je Sijarić.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bogat program obilježavanja 136 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH

Bogat program obilježavanja 136 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH

Zemaljski muzej BiH za 2024. najavio nove projekte, u toku i projekt spašavanju alpskog tritona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo