Bosna i Hercegovina     | 23.01.2018. 15:33 |

OHR podsjetio na ustavno pravo naroda da svoj jezik imenuju kako žele

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) podsjetio je danas na ustavno pravo svih konstitutivnih i drugih naroda koji žive u BiH da svoj jezik imenuju kako žele.

Kako su u izjavi za Fenu napomenuli, OHR neprestano podsjeća vlasti da Opći okvirni sporazum za mir u BiH, koji je potpisan u Parizu, sadrži tekstove Sporazuma na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku, pri čemu je svaki od tih tekstova jednako autentičan.

Shodno tome, naglašeno je iz OHR-a, Mirovni sporazum priznaje tri zvanična jezika u BiH - bosanski, srpski i hrvatski.

- Svi nadležni organi trebaju uzeti u obzir stav Ustavnog suda BiH da svi konstitutivni narodi i pripadnici ostalih imaju ustavno pravo da imenuju svoj jezik kako žele, te da je samo takva interpretacija i primjena u praksi u skladu sa Ustavom BiH - rečeno je Feni.

Dodali su da entitetske, kantonalne i općinske vlasti širom BiH trebaju poduzeti konkretne korake kako bi riješili problem bez segregacije učenika ili stvaranja dodatnih podjela.

- Ista prava koja neko želi za sebe tamo gdje je u manjini, treba omogućiti drugima tamo gdje je u većini. Ko ne poštuje druge jezike ne poštuje ni svoj. Različitost je snaga  društva i nešto što treba poštovati i gajiti - stav je OHR-a.

Učenicima bošnjačke nacionalnosti u Republici Srpskoj u đačke knjižice umjesto predmeta bosanski jezik upisuje se "jezik bošnjačkog naroda".

Borba roditelja za njihova prava traje već nekoliko godina unazad, a najnoviji primjer  su đaci bošnjačke nacionalnosti koji ni danas nisu na nastavi u područnoj Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Liplju kod Zvornika.

Njihovi roditelji su odlučni da djeca ne idu u školu dok se ne riješi pitanje maternjeg jezika, odnosno dok se u đačke knjižice ne počne upisivati bosanski jezik, a ne "jezik bošnjačkog naroda“.

Iz uprave škole i entitetskog resornog ministarstva i dalje tvrde da poštuju Ustav Republike Srpske. Iz Ministarstva prosvjete i kulture su naveli da je Ustavni sud BiH utvrdio da je odrednica  jezik bošnjačkog naroda u skladu s Ustavom BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Zvizdić: Netačne izjave da otvaranje pregovora s EU znači zatvaranje OHR-a i odlazak stranih sudija

Bećirović: OHR je integralni i nezaobilazni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo