Svijet     | 23.01.2018. 12:49 |

UNHCR poziva Mijanmar da omogući neometan pristup na područje Rakhine

FENA Saopćenje

ŽENEVA, 23. januara (FENA) - UNHCR je ponovio poziv za neometanim pristupom sjevernoj mijanmarskoj državi Rakhine, saopćio je u utorak portparol UN-ove izbjegličke agencije Adrian Edwards na redovnom brifingu za novinare u Ženevi.

Prije dva mjeseca, vlade Mijanmara i Bangladseša usuglasile su se oko aranžmana za dobrovoljni povratak u Mijanmar stotina hiljada Rohinja koje trenutno žive u regiji Cox’s Bazar u Bangladešu. Bilateralni sporazum navodi značajne obaveze obje vlade na osiguravanju dobrovoljnog i sigurnog povratka izbjeglica u njihova mjesta boravka u Mijanmaru, podsjetio je Edwards.

- Kako bi se osiguralo pravo izbjeglica na dobrovoljni povratak u sigurnosti i dostojanstvu, ponovo pozivamo Mijanmar da omogući neometani humanitarni pristup državi Rakhine i stvori uslove za istinsko i trajno rješenje. Pristup bi omogućio procjenu uslova za povratak i dugoročne održivosti procesa povratka, i pomogao bi da se bavimo legitimnim sigurnosnim brigama oko izbjeglica koje razmišljaju o povratku - izjavio je Edwards. 

Naglasio je da izbjeglice trebaju biti primjereno informirane o takvim uslovima u cilju stvaranja sigurnih i održivih dobrovoljnih povrataka, saopćeno je u utorak iz UNHCR-a.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ukrajina ponovo apeloovala na savezničku pomoć u protivzračnoj odbrani

BiH se svrstava u sami vrh zemalja koje su skoro iskorijenile apatridiju

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'