Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 22.01.2018. 16:29 |

Odgođen početak povratka protjeranih Rohinja u Mijanmar

FENA Internet

DHAKA 22. januara (FENA) – Početak povratka Rohinja u Mijanmar je odgođen uprkos obećanju državnih vlasti da će započeti repatrijaciju najmanje 650.000 pripadnika manjinskog muslimanskog naroda nakon kampanje etničkog čišćenja, piše „Guardian“.

Izbjeglice koje su prešle u Bangladeš još uvijek strahuju da im neće biti garantirana sigurnost te ne žele da ih se nasilu vraća vlastima koje su ih protjerale. Dvije države su se dogovorile o početku povratka, ali pod uvjetom da on bude dobrovoljan. Međunarodne humanitarne organizacije su, piše list, izrazile bojazan da će Rohinje biti natjerane da se vrate u Mijanmar, iako je većini uništena sva imovina, a cijela sela su zapaljena. Mnogi strahuju i od nastavka progona i hapšenja.

Predstavnici Rohinja traže da se pripadnici vojske koji su učestvovali u etničkom čišćenju, ubistvima i silovanjima procesuiraju te da se oslobode nedužni zatočeni zbog navodne pobune protiv vlasti.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sjedinjene Države: Izbori u Bangladešu nisu bili ni slobodni ni pošteni

Premijerka Bangladeša osvojila peti mandat

Požar u izbjegličkom kampu Rohingya, skoro 7.000 ostalo bez smještaja

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta