Bosna i Hercegovina     | 22.01.2018. 16:05 |

Mreža bh. studenata u Njemačkoj želi bolje uvjete za dijasporu na izborima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. januara (FENA) - S ciljem da se bh. dijaspori poboljšaju mogućnosti učešća na izborima, Mreža bosanskohercegovačkih studenata i akademika u Njemačkoj u kooperaciji sa humanitarnom organizacijom „Hilfe von Mensch zu Mensch“ zahtjeva organiziranje okruglih stolova u Ambasadi u Berlinu kao i konzulatima u Frankfurtu, Štutgartu i Minhenu, po uzoru na slične sastanke koji se trenutno odvijaju u BiH.

- Želja je da se doprinese javnoj raspravi o mogućnostima modernizacije i digitalizacije izbornog procesa u Bosni i Hercegovini te da se sagledaju mogućnosti u pogledu implementacije najnovijih tehnoloških rješenja primjenjivih u izborima - saopćili su iz Mreže.

Prijedlozi obuhvataju izmjene koje će osigurati registraciju državljana BiH elektronskim putem koji privremeno žive u inostranstvu, a koji imaju biračko pravo u skladu sa Izbornim zakonom i upisani su u Centralni birački spisak, te državljana BiH koji imaju status izbjegle osobe iz BiH, a koji imaju biračko pravo
u skladu sa Izbornim zakonom i upisani su u Centralni birački spisak.

Također, prijedlozi omogućavaju glasanje elektronskim putem, te da u izvode iz konačnog Centralnog biračkog spiska za državljane BiH koji glasaju izvan BiH, po automatizmu, budu uključeni podaci iz CIPS-ove evidencije o izdatim biometrijskim pasošima u inostranstvu, kao što je slučaj sa CIPS-ovom evidencijom o izdatim ličnim kartama, kao i uključivanje bh. dijaspore u proces izmjene Izbornog zakona, navodi se u saopćenju Mreže.

Smatraju da dijaspora nije imala priliku do sada da aktivno učestvuje i doprinese cjelokupnom izbornom procesu, što je primjetno po opadanju broja osoba koje svojim glasom podržavaju i unapređuju bh. političku scenu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo