Ekonomija     | 22.01.2018. 13:26 |

Šarović naložio hitne mjere povodom zabrane izvoza jabuka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. januara (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović ocijenio je da su zloupotrebe bh. kompanija i inspekcijskih organa u trgovini voćem s Ruskom Federacijom direktna posljedica lošeg sistema kontrole.

Taj sistem, naglasio je Šarović u saopćenju, nužno je hitno unaprijediti da bi bio efikasan i da bi slične slučajeve bilo moguće brzo prepoznati, riješiti i sankcionirati.

S ciljem sprečavanja dalje zloupotrebe i velike štete za poljoprivredni sektor, a koje ozbiljno ugrožavaju ekonomiju zemlje i utiču na kredibilitet i ugled BiH, Šarović je zatražio od nadležnih institucija da odmah unaprijede sistem registra izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju.

Također, zatražio je i da na veći nivo podignu odgovornosti fitosanitarne inspekcije koja izdaje fitosanitarne certifikate, kao i privrednih komora koje imaju važnu ulogu u izdavanju dokumenata o domaćem porijeklu proizvoda.

- Slične upute dao sam i Upravi za zaštitu zdravlja bilja BiH. Ponovni povratak na rusko tržište bit će težak i on, prije svega, zavisi od pravovremenih i efikasnih mjera koje budemo precizirali i sproveli - jasno je kazao Šarović.

U tom smislu, zatražio je i pokretanje odgovornosti i sankcioniranje odgovornih u ovom konkretnom slučaju, a s obzirom na to da se radi o ozbiljnim zloupotrebama i falsificiranim javnim ispravama, Šarović nužnim smatram angažiranje i drugih nadležnih organa.

Ministar Šarović imao je danas hitne konsultacije s nadležnim tijelima povodom uvođenja zabrane izvoza jabuka iz BiH u Rusiju, koja stupa na snagu danas te ja najavio da će razgovori o ovome biti nastavljeni s nadležnim entitetskim institucijama, a očekuje se i uskoro zakazivanje sastanka s ruskom stranom, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ruski projektili i dronovi oštetili elektrane u centralnoj i zapadnoj Ukrajini

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom