Bosna i Hercegovina     | 21.01.2018. 14:05 |

Karajbić pozvao parlamentarce da podrže zakon o izbornim jedinicama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. januara (FENA) - Šef Kluba poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Elvir Karajbić pozvao je parlamentarce da na vanrednoj sjednici u utorak podrže prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Prijedlog tog zakonskog rješenja predložili su SDP i Demokratska fronta (DF), a Karajbić smatra da bi usvajanjem tog zakona Parlament FBiH ispunio obavezu koju ima već 15 godina prema odredbama Izbornog zakona BiH, te omogućio nesmetano formiranje vlasti nakon predstojećih izbora.

- Ustavni sud BiH je zauzeo stav da ne poštivanje obaveza iz državnih zakona, nižih nivoa vlasti, predstavlja kršenje Ustava BiH. Predloženi zakon nije usmjeren protiv bilo koga i daje rješenje koje osigurava da pripadnici svih naroda s prostora cijele FBiH mogu biti birani u Dom naroda - istaknuo je Karajbić u saopćenju.

Naglasio je da postoji spremnost da se razmotre i prihvate amandmani kojim bi se predloženi zakon popravio, ali nisu spremni trpjeti zloupotrebe, blokade i trgovinu osnovnim pravom građana da biraju i budu birani na slobodnim izborima.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Karajbić: Donijeti Zakon o Ekonomsko-socijalnom vijeću

Vanredna sjednica Federalnog parlamenta o migrantskoj krizi nakon praznika

Predsjedavajući Karajbić susreo se s predstavnicima Advokatske komore FBiH  

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta