Magazin     | 19.01.2018. 18:11 |

Manje novorođene djece u Kini u 2017. godini

FENA Internet

PEKING, 19. siječnja (FENA) - Broj novorođene djece u Kini pao je u 2017. godini, iako je ukinuta politika jednog djeteta, pokazuju danas objavljeni statistički podaci.

Ukupno je rođeno 17,23 miliona beba prošle godine u odnosu na 17,86 miliona 2016. godine, rekao je Ning Džiće, direktor Nacionalnog biroa za statistiku.

Kina ima oko 1,38 milijardi stanovnika. 

Zemlja je zvanično odustala od politike jednog djeteta krajem 2015. godine, kada je dozvoljeno svim bračnim parovima da imaju drugo dijete.

Vlasti su ublažile tu politiku uvedenu 1979. godine, jer se zemlja suočava s brzim starenjem stanovništva i perspektivom da neće imati dovoljno mladih da podrže stare građane i da rade.

Iako je broj novorođene djece u padu 2017. godine, taj broj je i dalje na "relativno visokom nivou", saopštila je Nacionalna komisija za zdravlje i planiranje porodice.

Komisija objašnjava prošlogodišnji pad broja novorođene djece time što ima manje žena u godinama za rađanje i zbog tendencije da se ljudi vjenčavaju i imaju djecu kasnije.

"Socioekonomski faktori su imali jasniji uticaj na želju za djecom", navela je komisija.

Većina novorođenih kineskih beba su drugo dijete u porodici i predstavljaju 51 odsto novorođenih 2017. godine, što je rast od pet odsto na godišnjem nivou, navela je komisija.

Oko 53 odsto parova koji već imaju jedno dijete ipak ne želi da ima drugo, pokazuje anketa Saveza žena u Kini u kojoj je ispitano 10.000 porodica, prenijela je agencija Beta.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'