Svijet     | 19.01.2018. 17:43 |

Apel u zadnji čas SPD-u da prihvati koaliciju

FENA Internet

BERLIN, 19.  januara (FENA) -  Grupa od 40 političara Socijaldemokrata (SPD) iz raznih krila stranke uputila je apel u posljednji čas svojim kolegama da glasaju za oživljavanje velike koalicije s konzervativcima kancelarke Angele Merkel na stranačkoj konferenciji ovog vikenda.

Apel - u čiji je uvid došla dpa u petak - poziva delegate SPD-a koji se sastaju u Bonnu u nedjelju da odobre koalicijske pregovore s Hrišćanskim demokratima (CDU) Angele Merkel i njihovim saveznicima iz bavarske Hrišćansko socijalne unije (CSU) da djeluju "iz odgovornosti prema Njemačkoj, Evropi i SPD-u".

Apel dolazi u jeku napetosti unutar SPD-a, posebno s krilom stranačke mladeži Jusos, koje tvrdi da preliminarni dokument dogovoren prošle sedmice o početku formalnih pregovora nije dovoljno socijalistički.

Oni žele više poreze bogatima, nacionalnu zdravstvenu zaštitu bez plaćanja privatnicima, više akcije u borbi protiv siromaštva, kao i velikodušniju migrantsku politiku.

SPD će vjerovatno željeti da izbjegne nove izbore jer anketa javnog mnijenja objavljena danas pokazuje das stranka ima podršku 20 posto glasača, čak i niže od njihovog ionako katastrofalnog izbornog rezultata iz septembra kada su osvojili 20,5 posto glasova.

Ogromna većina ljudi ispitana u anketi YouGov za dpa objavljenoj u petak smatra da je SPD najveći gubitnik u preliminarnim koalicijskim razgovorima zaključenim prošlog petka.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ukrajina ponovo apeloovala na savezničku pomoć u protivzračnoj odbrani

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Papa Franjo ponovio apel za mir, izrazio žaljenje zbog sukoba u Ukrajini i Gazi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana