Bosna i Hercegovina     | 19.01.2018. 16:21 |

'Digital Cities' - Povezivanje gradova zapadnog Balkana i Velike Britanije

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BUDVA, 19. januara (FENA) - Projekt Digital Cities, koji implementiraju British Council i britanska Vlada predstavljen je u Budvi, što je u isto vrijeme i zvanični početak realizacije.

Cilj projekta je povezivanje kreativnih centara i habova, startapa, malih i srednjih preduzeća iz kreativnih industrija, tehnologije i obrazovanja, ali i lokalnih samouprava gradova zapadnog Balkana sa kolegama i partnerima iz Velike Britanije. Taj oblik povezivanja je istovremeno i početak suradnje i zajedničkih projekata.

Projekt su predstavili zamjenik šefa misije u Britanskoj ambasadi u Crnoj Gori Gavin Vesi i Larisa Halilović, direktorica British Councila u BiH i direktorica projekta "Digitalni gradovi".

Jednodnevna konferencija omogućila je sudionicima da saznaju više o najnovijim trendovima u toj oblasti i primjerima dobre prakse iz Velike Britanije.

Posebnu pažnju privuklo je predavanje Džona Nubigna, generalnog direktora organizacije „Creative England“ i jednog od pionira u razvoju kreativnih industrija.

Projekt "Digitalni gradovi" doprinosi razvoju znanja i vještina u oblasti  strateškog i poslovnog razvoja, planiranja i umrežavanja, te stimulira kapacitete i vještine lidera digitalnih habova i kompanija.

Predstavnici odabranih digitalnih centara imat će priliku da se povežu sa lokalnim samoupravama i razmijene iskustva. Razvoj zajedničkih projekata sa partnerima iz Velike Britanije, koji rade u oblasti digitalizacije gradskih uprava, obrazovanja i kreativnih industrija bit će još jedna prednost tog programa.

Direktorica British Councila u BiH i direktorica projekta "Digitalni gradovi" Larisa Halilović zadovoljna je zbog mogućnosti da realiziraju tako važan projekt, koji ima za cilj povezivanje odabranih kreativnih centara zapadnog Balkana s kreativnim centrima iz Velike Britanije.

- Projekt će doprinijeti razvoju primjene digitalnih tehnologija, s naglaskom na inovacije u kreativnim industrijama te korištenje tehnologija u obrazovanju, kako na zapadnom Balkanu, tako i u Velikoj Britaniji - izjavila je.

Projekt "Digitalni gradovi" trajat će do kraja marta, a učesnici će imati priliku da se ponovo sastanu od 21. do 24. februara ove godine u Srbiji.

 Tokom narednog susreta fokus će biti na razvijanju kapaciteta organizacija i njihovom umrežavanju, uz prisustvo eksperata sa zapadnog Balkana i iz Ujedinjenog Kraljevstva. Finale projekta, kojem će prisustvovati svi učesnici, bit će održano krajem marta u Velikoj Britaniji, dok će predstavnici kreativnih centara sa zapadnog Balkana biti u prilici da posjete kolege i partnere širom Engleske tokom cijelog trajanja programa - saopćili organizatori.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!