Ekonomija     | 19.01.2018. 15:25 |

Addiko banka - Rješenje za 'CHF kredite' dijalog na relaciji banka-klijent

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 19. januara (FENA) - Addiko Bank zagovara dijalog i dogovor na relaciji banka-klijent radi konačnog rješenja problema kredita s valutnom klauzulom švicarski franak (CHF).

Direktorica Addiko Bank Sarajevo Sanela Pašić i direktor Addiko Bank Banja Luka Mario Ivanković danas su u Sarajevu prezentirali podatke o CHF kreditima u BiH, te šta je dosad poduzeto da se riješi taj problem.

Naveli su da je broj korisnika CHF kredita drastično smanjen, te je dosad konvertovano i zatvoreno oko 92 posto svih plasiranih CHF kredita.  

- Trenutno je ostalo 708 aktivnih kredita sa valutnom klauzulom u CHF u Addiko Bank Sarajevo, od čega 260 korisnika i dalje uredno vraćaju kredit, a 448 ne vraćaju, niti žele konverziju kredita. Addiko Bank je ponudila konverziju kredita uz otpise od 30 posto do 50 posto preostalog duga i ostalih troškova (administrativne takse, notarske usluge i sl.). Ponuda tim ljudima i dalje je otvorena, a naš cilj je da problem rješavamo bilateralno, direktno sa klijentima ili sa Udruženjem Švicarac – kazao je Ivanković. 

U BiH Addiko Bank je naslijedila taj problem od Hypo banke, te ga je odlučila riješiti kroz dobrovoljnu konverziju uz, kako navode, više nego korektne uslove i olakšice.

Što se tiče legalnosti tih kredita, kako je istaknuto, Vrhovni sud FBiH i Vrhovni sud RS su u svom mišljenju/presudama potvrdili legalnost valutne klauzule.

Direktori u Addiko banci su naveli da Nacrt zakona o konverziji, koji je u parlametarnoj proceduri u Parlamentu FBiH (sličan nacrtu koji je odbijen od  Narodne skupštine RS) nije u skladu sa brojnim zakonima, te da je  prijetnja pravnoj i ekonomskoj stabilnosti zemlje. Naglasili su da banka i nadležne institucije ne podržavaju usvajanje zakona o konverziji kao rješenje.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Addiko Bank Sarajevo pridružila se projektu USAID Turizam

Addiko Bank Sarajevo slavi 6. rođendan i poklanja prvu ratu kredita

Saradnja Addiko Bank Sarajevo i ZEOS Eko – sistema u upravljanju elektronskim otpadom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'