Bosna i Hercegovina     | 19.01.2018. 15:06 |

Potvrđena optužnica u predmetu 'Mićo Praštalo'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. januara (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Miće Praštala koji se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Optužnica ga tereti da je od maja do septembra 1992. godine sudjelovao u okviru širokog i sistematičnog napada VRS-a, Teritorijalne odbrane i pripadnika milicije usmjerenog protiv civilnog stanovništva muslimanske i hrvatske nacionalnosti na području općine Sanski Most i Ključ, a u kojem su granatirani civilni objekti, stanovništvo ubijano, istjerano iz domova koji su pljačkani i paljeni, te odvođeno na mjesta gdje su skupljani i razdvajani, a potom zatvarani u formirane zatočeničke objekte u Sanskom Mostu i Ključu, gdje su zatočeni muškarci bili izloženi fizičkim i psihičkom zlostavljanju, a veliki broj zatočenika transportovan u logor „Manjača“, ili potjeran na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH.

Praštalo se tereti da je bio svjestan tog napada, kao i da njegove radnje čine dio tog napada, te da je u svojstvu komandanta 6. bataljona, koji je bio u sastavu 6. sanske brigade VRS-a, učestvovao u progonu civilnog muslimanskog i hrvatskog stanovništva na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, na način da je naredio, izvršio, te znao, a nije spriječio niti kaznio, ubistva, zatvaranja i druga teška oduzimanja fizičke slobode suprotna osnovnim pravilima međunarodnog prava, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Sud BiH potvrdio optužnicu u predmetu Nijaz Halilović i drugi, primili dar u iznosu 20 eura

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo