Bosna i Hercegovina     | 19.01.2018. 13:21 |

Sporni izvoz jabuka u Rusiju nije u nadležnosti fitosanitarne inspekcije RS-a

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 19.januara (FENA) – Iz Inspektorata Republike Srpske (RS) ističu da je neophodno utvrditi odgovornost u vezi sa propustima kod izvoza jabuka iz BiH u Rusku Federaciju, za koje je utvrđeno da su iz Poljske, a zbog čega je Rusija od 22. januara zabranila ovaj uvoz.

Potvrdili su i da je u toku vanredna inspekcijska kontrola kod izvoznika iz Bijeljine, gdje je uvidom u dokumentaciju utvrđeno da je sporna pošiljka jabuka, čiji uvoz iz BiH je zabranila Ruska Federacija, nabavljena od firme iz Gradačca 10. januara.

Uvidom u dostavljenu dokumentaciju utvrđeno je, dodaju iz Inspektorata, da se kao proizvođač navodi fizička osoba iz Gradačca u Federaciji BiH, kao izvoznik subjekt iz Bijeljine, a pošiljka je izvezena preko carinske ispostave Brčko Distrikta objašnjavaju u Inspektoratu. 

-Za ovu pošiljku je Vanjskotrgovinska komora BiH u Sarajevu izdala obrazac o porijeklu robe, kojim se potvrđuje da je navedena roba porijeklom iz BiH – tvrde iz Inspektorata. 

S obzirom na deklarisano mjesto proizvodnje i utovara, odnosno mjesto izdavanja fitosanitarnog certifikata, u Inspektoratu tvrde da navedena pošiljka nije mogla biti u nadležnosti fitosanitarne inspekcije RS-a. 

Očekuju da će nadležni organi FBiH i Brčko Distrikta izvršiti kontrole u dijelu svojih nadležnosti. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo