Bosna i Hercegovina     | 19.01.2018. 07:28 |

Dom naroda danas se izjašnjava o budžetu FBiH za 2018. godinu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. januara (FENA) - Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine najavljena je za danas u Sarajevu, a prva predložena tačka dnevnog reda je federalni budžet za ovu godinu.

Budžet je u srijedu odobrio Predstavnički dom također na vanrednom zasjedanju, ali je za operativnot neophodna podrška oba doma.

Predložila ga je Federalna vlada u najvećem dosadašnjem nominalnom iznosu od 2,88 milijardi KM.

Iz Vlade su obrazložili da je značajno više novca nego prije predviđeno za kapitalne investicije, gotovo deset posto (262 miliona) od cjelokupnog budžetskog iznosa, a od toga, 183 miliona KM za projekte brzih cesta.

U Predstavničkom domu poslanici su u srijedu uložili više od 300 amandmana na tekst budžeta, od toga više od 200 Savez za bolju budućnost BiH, ali Vlada nije prihvatila nijedan pa će budžet biti danas pred delegatima Doma naroda u prvobitno predloženoj varijanti.

Osim o budžetu, delegati treba da se izjasne i o pratećem zakonu o izvršenju budžeta, kao i dopunama Zakona o budžetima, kojima treba ovlastiti gradonačelnika Mostara da u saglasnosti s načelnikom službe za finansije donosi gradski budžet kako u Mostaru ne bi stali finansijski tokovi u situaciji kad nema izabranog novog Gradskog vijeća.

Sve ove akte u srijedu je odobrio Predstavnički dom, kao i finansijske planove vanbudžetskih fondova za ovu godinu, o čemu danas također treba da se izjasni i Dom naroda kako bi mogli stupiti na snagu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Oprečne izjave delegata o toku i ishodu prekinute sjednice Doma naroda PSBiH (VIDEO)

Prekinuta sjednica Doma naroda PSBiH, Klub Bošnjaka protiv Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH

Zbog prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH delegati iz Kluba Bošnjaka napustili sjednicu Doma naroda

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo