Bosna i Hercegovina     | 18.01.2018. 17:41 |

Nikšić predstavio Fergusonu SDP-ov Izborni program

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. januara (FENA) - Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH razgovarao je sa britanskim ambasadorom u BiH Edwardom Fergusonom, kojeg je upoznao da je SDP BiH već pri finalizaciji svog Izbornog programa – Plan 10, koji bi u skorijem periodu trebao biti predstavljen bh. javnosti.

- Sa izradom nacrta Izbornog programa počeli smo prije godinu dana na javnim tribinama širom BiH, te smo prva partija koja je građane, u ovom obimu, uključila u izradu svog Izbornog programa. Građanima ćemo ponuditi konkretna rješenja problema, koji će dovesti do poboljšanja kvalitete njihovog života - naveo je Nikšić.

Na pitanje ambasadora Fergusona o kandidatima SDP za Predsjedništvo BiH, odgovorio da je bh. ljevici potreban novi pristup.

-Novi pristup građanskog bloka, odnosno ljevice u BiH, trebale bi biti politike temeljene na osnovama ZAVNOBiH-a. To su politike zajedništva, antifašizma i jednakopravnosti. Time šaljemo poruku da nismo samo protiv jednog, nego protiv tri nacionalistička koncepta, te smatram da bi time pridobili glasače koji godinama apstiniraju od izlaska na izbore - rekao je Nikšić.

 Na kraju sastanka, predsjednik Nikšić je i od ambsadora Fergusona zatražio podršku za usvajanje tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH, kako bi se, uvođenjem novih tehnologija glasanja, višedecenijske malverzacije tokom izbornog procesa svele na minimum.

- To su za nas suštinske promjene Izbornog zakona i trenutno su one i najbitnije. Po pitanju izmjena izbornog zakonodavstva u FBiH, 23. januara će, na inicijativu zastupnika SDP-a i DF-a, biti zakazana vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kome će biti razmatran naš zajednički prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH. Ovaj zakon u sebi sadrži izborna rješenja zasnovana na vrijednostima jednakosti i koji je, bar prema najavama, prihvatljiv većini stranaka koje čine Parlament FBiH - rekaoje Nikšić, a navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nikšić: Donošenje Zakona o sprečevanju pranja novca smatram uspjehom politike dogovora (VIDEO)

Nikšić, Konaković i Forto danas o budžetu FBiH, energetici i zakonima EU

Nikšić i Dizdar: Za nastavak obnove Saborne crkve 50.000 KM, Vlada FBiH će nastaviti podršku

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta