Bosna i Hercegovina     | 18.01.2018. 12:07 |

Nezaposlene majke ponovo zatražile sastanak s premijerkom RS-a

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 18.januara (FENA) - Nezaposlene majke, koje ne primaju materinski dodatak u RS-u, danas su još jednom pozvale na sastanak predsjednicu entitetske Vlade Željku Cvijanović, upozorivši da će u suprotnom zatržiti ocjenu ustavnosti Zakona o dječijoj zaštiti.

Majke su okupljanjem na platou, u blizini zgrade Vlade RS-a, ponovile zahtjev da im se omogući da i one mjesečno primaju 405 KM naknade iz budžeta, bez obzira da li su njihova djeca rođena prije ili poslije 1. decembra 2017.godine. 

Jedan broj njih je odmah nakon usvajanja Zajkona o dječijoj zaštiti u Narodnoj skupštini RS-a tražio sastanak s premijerkom Cvijanović, smatrajući da ne bi trebalo da bude diskriminacije ni među majkama, niti među djecom. 

Iako je javno izjavila da će se sastati s majkama, do sastanka nije došlo, a predsjednica Vlade RS-a nije zvnično odgovorila ni na jedan od poziva majki na sastanak.

-Od poslednjegnjeg dopisa upućenog predsjednici Vlade RS prošlo je gotovo mjesec dana i njeno ćutanje primoralo je majke da s mališanima ponovo izađu na mirno okupljanje. Ne mogu i ne želim da shvatim da majka ne razumije majku. Majke s djecom su najranjivija kategorija jednog zdravog društva - rekla je novinarima jedna od okupljenih majki Dragana Srdić-Petrušić.

Porodila se, kaže, 1.jula 2017. godine, nezaposlena je, kao i njen suprug, a žive od pomoći roditelja koji su penzioneri.

Nove korake preduzet će ukoliko do utorka ne dobiju odgovor od Željke Cvijanović, da se sastanak može organizirati do kraja mjeseca.

Odbornik u Skupštini grada Banja Luka Draško Stanivuković je rekao da će do kraja mjeseca biti pripremljen zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o dječijoj zaštiti RS koji će, ukoliko ne dođe do sastanka, predati Ustavnom sudu RS.

Zakonom o dječijoj zaštiti Republike Srpske koji je usvojen krajem prošle godine, materinski dodatak od 405 KM predviđeno je da primaju samo majke čija su djeca rođena 1. decembra 2017. godine i poslije i to do navršene godine dana starosti, odnosno 18 mjeseci ako su u pitanju blizanci ili treće dijete.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!