Bosna i Hercegovina     | 18.01.2018. 12:24 |

Duratović: Treba podrška ljudima na terenu koji se bore protiv negatora genocida

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 18. januara (FENA) - Bivši logoraš i povratnik u Republiku Srpsku Mirsad Duratović uputio je otvoreno pismo „samoproglašenim zaštitnicima i braniocima svih povratnika i žrtava“ u kojem navodi da se priča o genocidu i njegovim posljedicama ne može rješavati samo „na daljinski“ iz Sarajeva i javnim tribinama u Sarajevu već je potreban terenski rad i podrška ljudima na terenu u RS-u koji se bore protiv negatora genocida.

Podsjećajući da je, povodom 9. janura, u Sarajevu održana tribina bh. intelektualaca u organizaciji Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca u saradnji s Hrvatskim narodnim vijećem i Srpskim građanskim vijećem na kojoj je rečeno da je na taj dan formirana paradržavna tvorevina „Srpska republika BiH“ čime je javno i potpuno otvoreno obznanjena namjera za izvršenje genocida u Republici BiH, Duratović navodi da su „rekli i...razišli se svojim kućama po Sarajevu i okolini“.

- Ali konkretno više ništa nije urađeno, ni danas, a ni proteklih godina. Trebalo bi se zapitati zašto tribina nikada nije organizirana negdje u RS-u, npr. u Prijedoru, Doboju, Bijeljini ili Srebrenici? Daleko je sve to od Sarajeva našim intelektualcima - navodi Duratović, predsjednik logoraša regije Banja Luka, koji naglašava da pismo upućuje kao "bivši logoraš i povratnik".

On tvrdi da razni instituti koji se bave genocidom i ratnim zločinima, pa i onima počinjenim u Prijedoru, „nisu zavirili u Prijedor“ te da je sav izvor njihovih informacija internet „pa i ne čudi što smo tu gdje smo kada je dokazivanje genocida u pitanju“.

Duratović ističe da se priča o genocidu i njegovim posljedicama ne može rješavati samo „na daljinski“ iz Sarajeva i javnim tribinama u Sarajevu već je potreban terenski rad i podrška ljudima na terenu u RS-u koji se bore protiv negatora genocida.

- A ona je izostala proteklih 18 godina od svih onih kojima su usta puna priče o genocidu, a sjede daleko od Prijedora i drugih stratišta - tvrdi Duratović.

Osvrnuo se i na konferenciju “Ostvarivanje prava i zaštita građanskih sloboda povratničke zajednice na području entiteta RS” koja je 9. januara održana u Srebrenici i na kojoj je usvojena Potočarska deklaracija.

Kaže da tema kao tema i sama inicijativa zaslužuju svaku pohvalu, „ali na ovu konferenciju nije pozvan niti je učestvovao u pripremi konferencije ili Potočarske deklaracije bilo ko od povratnika ili predstavnika povratnika iz najvećih povratničkih zajednica u RS-u, Prijedora i Kozarca“. Ali također niti bilo ko iz susjednih opština sa velikim brojem povratnika (Bosanski Novi, Banja Luka, Doboj, Bijeljina).

- Do danas najviše hvaljeni borci i poznavaoci genocida i zaštitnici žrtava genocida, rekoše da ne znaju za Ahmiće i da ih zanima samo njihova patnja i žrtva i projekti. Ja, za razliku od vas znam i za Ahmiće i Briševo i Staru Rijeku i Srebrenicu. Ja, za razliku od vas svih, živim 365 dana kao povratnik u RS-u, nemam „rezervne položaje“, kuće i stanove u Federaciji, pričam o genocidu i ratnim zločinima bez projekata i ne mijenjam svoje stavove i mišljenja od projekta do projekta...i tako će biti i dalje - poručio je Duratović.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Sindikat BHRT-a moli za pomoć nadležne zbog teške finansijske situacije

Prof.dr. Umihanić pozvao Komoru doktora medicine i akademsku zajednicu RS da se odredi spram slučaja dr. Mraovića

Tokić-Biščević poziva visokog predstavnika da postupi u skladu sa zahtjevima žrtava agresije na BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana