Magazin     | 18.01.2018. 08:27 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 18. siječnja (FENA) -

- 1535. Španjolski konkvistador Francisco Pizarro osnovao je Limu, sada glavni grad Perua.

- 1689. Rođen je francuski filozof Charles Louis de Secondant Montesquieu, autor kapitalnog dijela "Duh zakona" u kojem je razvio teoriju o podjeli vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, koja je postala temelj parlamentarne demokracije.

- 1779. Engleski moreplovac James Cook otkrio Havaje, koje je nazvao Sandwich ostrva, po imenu lorda Sendwicha.

- 1882. Rođen je engleski pisac Alan Alexandre Milne, autor popularnih romana za djecu. Poznata su njegova djela "Kad smo bili vrlo mladi", "Vini Pu", "Sad nas je šestoro" i mnoga druga.

- 1896. Wilhelm Conrad Rontgen objavio je 1895. da je u modificiranoj Crookesovoj cijevi otkrio nevidljive zrake koje izazivaju fluorescenciju, prolaze kroz materiju, te se ne otklanjaju u magnetskom polju. Rontgen je te zrake nazvao X-zrake zbog njihove nepoznate prirode. Godine 1896. predstavljen je prvi stroj koji primjenjuje takvo zračenje.

- 1904. Rođen je američki filmski glumac engleskog porijekla Archibald Alexander Leach, poznat kao Cary Grant, sjajan komičar u komedijama Howarda Hawksa i tumač karakternih uloga u filmovima Alfreda Hitchcocka.

- 1909. Rođen Oskar Davičo, srpski pjesnik, romanopisac, esejist i scenarist koji je izvršio značajan utjecaj na srpsku poeziju.

- 1919. Francuski premijer Georges Clemenceau otvorio Versajsku mirovnu konferenciju nakon okončanja Prvog svjetskog rata Mirovnim ugovorom, potpisanim 28. lipnja.

- 1919. Walter Owen Bentley osnovao je Bentley Motors Limited, engleskog proizvođača luksuznih automobila. Od 1998. Bentley je u vlasništvu Volkswagen Grupe.

- 1936. Umro je engleski pisac Rudyard Kipling, dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Njegova proza oslikava život u Indiji, u kojoj je rođen, s izuzetnim smislom za svijet djece i životinja. Poznata su mu djela "Knjiga o džungli", "Hrabri kapetan", "Kim" i druga.

- 1944. Nakon sedmodnevnih žestokih borbi, sovjetske trupe u Drugom svjetskom ratu okončale blokadu Lenjingrada, u kojem je tijekom njemačke opsade, od rujna 1941., od iscrpljenosti i gladi umrlo 620 tisuća osoba.

- 1955. Rođen je Dario Džamonja, bosanskohercegovački pisac, novinar i kolumnista u časopisima "Slobodna Bosna", "Oslobođenje", "Kolumnista" te urednik u časopisu "Lica".

- 1956. Rođen je američki glumac Kevin Costner, protagonist filmova "Silverado", "Tjelohranitelj", "Robin Hood", "Nedodirljivi". Redateljski je debatirao s filmom "Ples s vukovima" za kojeg je dobio dva Oscara, za režiju i za najbolji film.

- 1974. U Zagrebu umro hrvatski slikar Oscar Herman. Bio je član istaknute skupine hrvatskih slikara poznate pod nazivom "Munchenski krug".

- 1977. U zrakoplovnoj nesreći na putu za Sarajevo poginuo je predsjednik Vlade SFR Jugoslavije Džemal Bijedić, njegova supruga Razija i još šest putnika i čanova posade.

- 1977. U najtežoj željezničkoj nesreći u Australiji 80 je osoba poginulo kada je vlak u Sydneyu udario u betonski most.

- 1987. Umro je Sergio Blažić, hrvatski pjevač i član hard rock sastava Atomsko sklonište.

- 2002. Vlada afričke države Sierra Leone objavila je kraj građanskog rata tijekom kojega je ubijeno oko 50.000 osoba, većinom civila.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo