Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 17.01.2018. 16:37 |

Ustavnom sudu BiH upućena apelacija u vezi sa Zakonom o akcizama

FENA

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - Predsjedavajuća Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Aleksandra Pandurević kazala je danas da je Ustavnom sudu BiH upućena apelacija u vezi sa nedavno usvojenim Zakonom o akcizama, koju su, kako je rekla, potpisali svi poslanici koji su bili "protiv beskrupulozne pljačke građana".

Pojasnila je da se ovom apelacijom od Ustavnog suda traži da do donošenja konačne odluke o Zakonu o akcizama obustavi njegovu primjenu.

Ipak, Pandurević sumnja da će Ustavni sud donijeti takvu odluku, jer je mišljenja da na ovaj sud značajan uticaj imaju Evropska unija i Delegacija EU te domaće političke partije.

Po njenom mišljenju, bilo bi sramotno za pravosuđe, a Ustavni sud BiH bi izgubio kredibilitet, kada bi ocijenio ispravnim postojanje različitih tekstova zakona na različitim jezicima.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Saša Magazinović kazao je da je apelaciju upućenu Ustavnom sudu BiH potpisalo onoliko poslanika Predstavničkog doma koliko ih je glasalo protiv seta Zakona o akcizama.

Ukoliko Ustavni sud izrekne privremene mjere, odnosno ukoliko obustavi primjenu zakona, to će, zaključio je Magazinović, imati ogroman uticaj na građane BiH.

Nedavno usvojenim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH povećavaju se akcize na bio-goriva i bio-tečnosti te putarine, pri čemu će prikupljena sredstva biti korištena za izgradnju auto-puteva te izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta puteva.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Zvizdić zatražio ocjenu ustavnosti Zakona o državljanstvu BiH

Komisija za finansije i budžet podržala principe Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o akcizama

Dunović traži preispitvanje ustavnosti pojedinih odredbi izmijenjenog zakona o PIO

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'