Bosna i Hercegovina     | 17.01.2018. 16:03 |

PSBiH- Završena rasprava o prijedlogu budžeta institucija BiH za 2018.

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o principima Prijedloga zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Budžet za finansiranje institucija je 950 miliona KM. Istovremeno, prihodi za servisiranje vanjskog duga iznose 1.004.062.329,00 KM, tako da predloženi budžet ukupno iznosi 1.954.062.329,00 KM.

Poslanik Salko Sokolović (Nezavisni blok) je kazao da je, na žalost, Fiskalno vijeće BiH usvojilo Globalni fiskalni okvir kojim je budžet BiH ponovo fiksiran, „zamrznut“ na 950 miliona KM.

Po njegovim riječima, budžetska potrošnja u 2018. godini je kao što je bila i u 2008. godini.

On misli da je to vrlo loša stvar i da je to osnovni princip zbog koga poslanici Nezavisnog bloka ne žele biti „sudionici podrške jednom takvom zakonskom projektu“.

Ocijenio je da je to vrlo loše za državu BiH, te da je to „neminovno slabljenje institucija države BiH“.

- Ponovit ću ono što sam rekao 2012. godine kada smo usvajali budžet, i svih narednih godina, da to sigurno ugrožava put BiH ka EU i NATO-u - kazao je Sokolović.

Napomenuo je da pored suštinske primjedbe, a to je budžetskli okvir, ima i primjedbu kada je u pitanju raspodjela sredstava te će djelovat amandmanski na predloženi budžet.

Poslanica Maja Gasal-Vražalica (Demokratska fronta) je najavila da će uložiti amandman koji će predviđati da se za osobe s poteškoćama u razvoju, sa autizmom, osiguraju određena sredstva za nevladine organizacije koje se bave zaštitom djece, osoba s poteškoćama u razvoju kako bi se moglo pristupiti nabavci GPS narukvica.

Poslanik Senad Šepić (Nezavisni blok) je kazao da predloženi budžet odslikava viziju ljudi koji vode zemlju, pogotovo predlagača, kako vide zemlju koju predstavljaju i kako vide svoju politiku.

Po njegovim riječima, ovaj tekst ne prati političke poruke lidera zemlje jer nema jačanja i razvoja države i institucija države BiH niti ima jačanja evropskog puta.

Poslanik Nikola Špirić (SNSD) je one koji spominju budžetski okvir od 950 miliona KM pozvao da uzmu Zakon o izvšenju budžeta i da vide „da sa ovim okvirom institucije BiH svake godine završavaju u suficitu“.

Poslanik Damir Bećirović (Demokratska fronta) je kazao da „budžet nije u suficitu, nego se radi o pogrešnim kadrovima na čelu agencija, ministarstava, koji ne znaju planirati budžet“.

- Ti kadrovi su godinama iz SNSD-a, SDA, HDZ-a i oni su ti koji su dovodili do toga da se ne planira budžet na pravi način, da se ne troši novac na pravi način, iako treba povećati izdatke za određena ministarstva i za određene rashode koji postoje na državnom nivou - kazao je Bećirović.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević smatra da je „ovo jedan racionalan, realan budžet, koji možda može biti još manji, jer je ovo čisto administrativni budžet“.

- Stvarni život se nalazi u entitetima, entitetskim vladama. Ja bih voljela da je ovaj budžet još manji, a da su veći budžeti entiteta, jer su tamo sva socijalna davanja, tamo je i zdravstvo u ovoj državi... Pogledajte samo koliko neutrošenih sredstava prenosimo iz godine u godinu - naglasila je Pandurević.

Poslanička rasprava o principima predloženog budžeta je završena, a nakon kraće pauze poslanici bi se trebali izjasniti o prijedlogu Kolegija da danas obave raspravu i u drugom čitanju, što podrazumijeva mogućnost ulaganja amandmana.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo