Bosna i Hercegovina     | 17.01.2018. 13:07 |

Delbyck: Sramota i krivica za silovanje uglavnom se pripisuje žrtvama

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - Sramota i krivica za silovanje na suđenjima za ratne zločine uglavnom se pripisuje žrtvama, umjesto počiniocima, a način za prevazilaženje tog problema je što više govoriti o toj temi - kazala je autorica Izvještaja o mitovima ratnog seksualnog nasilja Kyle Delbyck, koji je danas predstavljen u Sarajevu.

Navela je četiri vrste mitova o silovanju na suđenjima za ratne zločine, a to su promiskuitet - žrtve izazivaju seksualno nasilje svojim promiskuitetnim ponašanjem,  pristanak  - ne opirući se, žrtve pristaju na krivično djelo seksualnog nasilja, kredibilitet - žrtve lažu o seksualnom nasilju te sram - žrtve, a ne počinitelji, se trebaju sramiti počinjenog seksualnog nasilja.

Delbyck je kazala da je, tokom izrade izvještaja, analizirala brojne presude i razgovarala sa osobama koje rade u pravosuđu te žrtvama.

Također je upozorila da je potrebno izraditi vrlo konkretne preporuke za sve pravosudne aktere kako bi tačno znali šta mogu učiniti da bi taj problem bio prevaziđen te da bi žrtve seksualnog nasilja mogle jednostavnije učestvovati u postupcima.

Program menadžerica Ambasade Velike Britanije u BiH Laurie Hunter istakla je važnost danas prezentiranog izvještaja koji se odnosi konkretno na stereotipe s kojima se žrtve susreću u sudnici o silovanju i seksualnom nasilju.

Pojasnila je da Izvještaj akcentira globalne principe za sprečavanje i prevazilaženje stigme koja se pripisuje ratnom seksualnom nasilju, a čije usvajanje je pokrenula Velika Britanija i Ujedinjene nacije prošle godine.

Također je naglasila da Izvještaj daje uvid u sudski postupak iz perspektive preživjele osobe te se nada da će doprinijeti prevazilaženju stigme žrtava seksualnog nasilja.

U Izvještaju "Mitovi o silovanju na suđenjima za ratno silovanje seksualno nasilje - prebacivanje tereta s preživjelih na počinitelje" su, nastalom u okviru projekta koji realizira Trail International uz podršku Vlade Velike Britanije, pomno analizirane sudske prakse sa suđenja za seksualno nasilje u ratu širom Bosne i Hercegovine, te predstavljene rodno utemeljene predrasude koje prožimaju slučajeve ratnog seksualnog nasilja u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

ILO: Ilegalni pofiti od prisilnog rada porasli na 'opscenih' 236 milijardi dolara godišnje

UNRWA najavila preliminarni izvještaj o izraelskim navodima za početak marta

Izvještaj UN-a predviđa globalno usporavanje ekonomskog rasta u 2024. godini

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo