Kultura     | 17.01.2018. 12:39 |

U Forumu Bosna održana komemoracija za Vojislava Vujanovića

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 17. januara  (FENA) - Članovi i prijatelji Međunarodnog foruma Bosna okupili su se u prostorijama Foruma na komemoracijskom skupu da bi se podsjetili na život i djelo člana i jednog od osnivača MFB Vojislava Vujanovića.

Vojislav Vujanović, dugogodišnji hroničar kulturnog života Sarajeva i Bosne i Hercegovine, književni, likovni i pozorišni kritičar preminuo je 10. januara u 81 godini života.

Predsjednik Međunarodnog Foruma Bosna Rusmir Mahmutćehajić između ostalog je rekao da je knjiga života Vojislava Vujanovića (koja je sad zaklopljena) jedna od najraskošnijih životnih priča u ovome gradu. Mahmutćehajić je također podsjetio na Vujanovićev odnos prema BiH, na njegovo zalaganje za društvo mira i tolerancije.

Kad je riječ o Vujanovićevom obimnom i raznolikom djelu koje je ostavio iza sebe Mahmutćehajić smatra da to višestruko zanimljivo i važno intelektualno djelo treba da bude čuvano i predstavljano kao važan dio bosanske kulture.

 Vojislav Vujanović rođen je u Gredi kod Bosanske Gradiške 1937. godine. Školovao se u Banjoj Luci, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu. Diplomirao je Orijentalnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

 Pored brojnih knjiga iz književnosti i likovne umjetnosti, objavio je više monografija iz oblasti teatarske umjetnosti.

 Bio je član Društva pisaca BiH, član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost, član Upravnog odbora Srpskog humanitarnog udruženja Dobrotvor, aktivni član i predsjednik Likovne komisije u SKPD Prosvjeta Sarajevo, član redakcije lista FondekoSvijet, te član Upravnog odbora Međunarodnog foruma Bosna.

 Vojislav  Vujanović bit će sahranjen danas na groblju Greda kod Bosanske Gradiške.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Međunarodni forum Bosna organizira konferenciju 'Globalna etika, urgentni izazovi i pitanja'

Rusmir Mahmutćehajić izabran za redovnog člana Evropske akademije znanosti i umjetnosti

Zagreb: Komemorativni skup u povodu 25. obljetnice smrti Gojka Šuška

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta